Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Areál Dukelských kasární je na predaj, mesto ho inak využiť nechce

Bývalé Dukelské kasárne, ktoré popradská samospráva získala spolu s budovou katastra zámenou za areál Okresného úradu, sa rozprestierajú na ploche takmer 65.000 metrov štvorcových.

Poprad 23. septembra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade dnes na svojom zasadnutí schválili vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže na predaj areálu Dukelských kasární. Poslanec Jozef Švagerko však navrhol stiahnuť tento bod z hlasovania, keďže komisia, ktorá bola vytvorená na stanovenie podmienok predaja, nemala možnosť rozhodovať o inom využití tohto územia. Jeho návrh však neprešiel a následne poslanci nadpolovičnou väčšinou verejnú súťaž schválili.

„Nebola tu na diskusiu iná možnosť, ako predaj územia, takže aj napriek tomu, že podmienky predaja boli stanovené správne, s predajom nesúhlasím,“ uviedol Švagerko, ktorý bol členom prípravnej komisie. Rovnaký názor má aj poslanec Slavomír Božoň, a to aj napriek tomu, že jeho pripomienky boli vo veľkej miere zahrnuté v podmienkach obchodnej verejnej súťaže. Obaja však zdôraznili, že neprebehla diskusia o inom využití tohto územia a mesto ho chce predať v čase pred voľbami. Podľa oboch poslancov by o tom malo rozhodovať nové MsZ, ktoré vzíde z novembrových komunálnych volieb.

„Hlasujme proti, nepredávajme všetko, čo v tomto meste máme, možno v budúcnosti bude môcť mesto využiť toto územie nejako inak. Prečo sa mesto nemôže stať developerom a postaviť tam byty pre občanov a prenajímal by ich za lepších podmienok,“ vyzval svojich kolegov ďalší z poslancov Igor Wzoš. Zároveň by sa tam podľa neho mohol vytvoriť akýsi technologický park, ktorý by sa venoval moderným technológiám. Podľa Milana Barana, ktorý bol predsedom prípravnej komisie to však nie je také jednoduché, keďže predmetné územie je v súčasnosti na 90% zastavané. „Je to veľmi náročné územie už len na samotnú sanáciu, ktorá pri optimistickom odhade vyjde na milión eur. Aj toto treba brať do úvahy, ten areál je v naozaj veľmi zlom stave, a to je jeden z dôvodov, prečo pristupujeme k ponuke na predaj,“ vysvetlil poslancom Baran. Podľa Wzoša však o tak závažnej téme mali rozhodovať odborníci a nie komisia zložená z poslancov a mestských úradníkov.

Bývalé Dukelské kasárne na ul. 29. augusta, ktoré popradská samospráva získala spolu s budovou katastra zámenou za areál Okresného úradu, sa rozprestierajú na ploche takmer 65.000 metrov štvorcových. Predaj nehnuteľností poslanci schválili s podmienkou vypracovania urbanisticko-architektonického návrhu riešenia územia, asanácie objektov, prípravy územia a následnej realizácie zámeru. Podmienkou zaradenia ponuky do obchodnej verejnej súťaže je okrem navrhovanej kúpnej ceny za celý predmet predaja aj predloženie záväznej spomínanej štúdie riešenia územia, ktorá bude následne súčasťou kúpnej zmluvy.

Funkčné využitie územia je stanovené ako zmiešané bývanie v bytových a rodinných domoch, vrátane občianskej vybavenosti, technického a dopravného vybavenia a zelene. Maximálna zastavanosť územia budovami bude 30%, index zelene schválila komisia na úrovni minimálne 20% a minimálne 20% celkovej výmery riešeného územia bude vyčlenených na infraštruktúru, zeleň a občiansku vybavenosť. Stavebné objekty budú riešené ako maximálne trojpodlažné a v území má byť umiestnené minimálne jedno športovisko a detské ihrisko. Počet parkovacích miest komisia stanovila v počte plus 50 nad potrebný počet určený príslušnými právnymi predpismi. Výška finančnej zábezpeky ako aj výška finančnej zálohy je stanovená na 100.000 eur. Výsledok súťaže nepodlieha schváleniu MsZ. Písomné súťažné návrhy spolu s dokladmi, ktoré budú súčasťou návrhu, je potrebné doručiť do 7. novembra do 12.00 h, výsledky súťaže samospráva oznámi 14. novembra. Kritériami vyhodnotenia súťažných návrhov sú najvhodnejšie urbanisticko-architektonické riešenie územia a najvýhodnejšia cenová ponuka.

Poslanci dnes okrem toho schválili štatút na vytvorenie komisie pre priestorové plánovanie mesta Poprad. Podľa Wzoša však mala byť táto komisia vytvorená ešte predtým, ako sa začalo s predajom tak významného územia ako je areál Dukelských kasární.