Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Automatické externé defibrilátory budú vo všetkých častiach Popradu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Život zachraňujúce prístroje boli v minulosti umiestnené pri Aréne Poprad, na zimnom štadióne či na mestskom úrade.

Poprad 6. septembra (TASR) - Mesto Poprad bude disponovať najväčším počtom automatických externých defibrilátorov (AED) na Slovensku, umiestnené budú v každej mestskej časti. Ide o prístroj, ktorý dokáže použiť aj človek bez skúsenosti s jeho obsluhou. „Budú umiestnené na verejných priestranstvách a dostupné verejne nepretržite 24 hodín. Som skutočne veľmi rád, že v porovnaní s počtom obyvateľov budeme mať najviac defibrilátorov zo všetkých miest na Slovensku,“ ozrejmil primátor mesta Poprad Anton Danko.

Predseda občianskeho združenia (OZ) Záchrana a zároveň popradský mestský poslanec František Majerský uviedol, že pred štyrmi rokmi darovali do Mestskej informačnej kancelárie v Poprade prvý takýto prístroj na Slovensku. „Mojím cieľom bolo dostať ich do všetkých mestských častí. Dohromady ich bude v Poprade desať, budú ich mať v autách dokonca aj mestskí policajti. Tá bezpečnosť a ochrana života a zdravia občanov tak bude na veľmi vysokej úrovni,“ skonštatoval Majerský s tým, že bežne v priemere trvá dojazd záchranky na Slovensku 12 minút a viac. Ak sa však v blízkosti postihnutého nachádza takýto prístroj, šanca na záchranu je podľa neho vyššia. Všetky defibrilátory budú registrované na operačnom stredisku, ktoré následne usmerní volajúceho, aby prístroj použil. Po otvorení AED stačí, aby človek počúval jeho pokyny.

Život zachraňujúce prístroje boli v minulosti umiestnené pri Aréne Poprad, na zimnom štadióne či na mestskom úrade. Teraz však dôjde k zásadnej zmene. Všetky AED budú nepretržite elektronicky spojené aj s mestskou políciou. „V prípade ich použitia bude na miesto okamžite vyslaná hliadka, ktorá bude v súčinnosti poskytovať prvú pomoc,“ upozornil na to náčelník mestskej polície Marián Gardoš. V budúcnosti sa uvažuje aj o prepojení s tiesňovou linkou 112.

Samospráva si od tohto kroku sľubuje najmä zvýšenie bezpečnosti a ochrany zdravia jednak občanov, ale aj návštevníkov mesta. Od septembra 2016 odovzdalo OZ dohromady už takmer 40 AED na rôznych miestach, väčšinou v Prešovskom kraji. Nachádzajú sa napríklad v centre Spišskej Novej Vsi, v Bachledovej doline, na Lomnickom štíte, na Štrbskom plese či v obci Lendak. „Doposiaľ prístroj raz použila jedna pani v meste Podolínec, ktorá ho aj sama zakúpila. Trikrát pomohol zachrániť život aj v obci Liptovská Teplička,“ doplnil Majerský s tým, že defibrilátor má jednoduché používanie, človeka naviguje, čo robiť krok za krokom, sám analyzuje pacientov stav a v prípade potreby použije elektrický výboj. Podľa Majerského je jeho výhodou, že je určený prioritne pre laickú verejnosť.