Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

V Bardejovských Kúpeľoch otvorili letnú sezónu

Kolonáda v Bardejovských Kúpeľoch, archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Aj napriek tomu, že počas ukrajinskej krízy zaznamenali pokles počtu návštevníkov z Ukrajiny a Ruska, kúpele znova objavili Slováci.

Bardejovské Kúpele 5. júna (TASR) – V Bardejovských Kúpeľoch dnes slávnostne otvorili letnú sezónu. V posledných dvoch sezónach zaznamenali nárast návštevnosti takmer o 13 % a rovnaké očakávania majú predstavitelia kúpeľov aj od tej začínajúcej. Aj napriek tomu, že počas ukrajinskej krízy zaznamenali pokles počtu návštevníkov z Ukrajiny a Ruska, kúpele znova objavili Slováci.

"Medziročne zaznamenávame naozaj vysoký nárast slovenskej klientely. Za posledné dva roky to bol rast o viac ako 15 %, čo je naozaj pozitívne číslo. Dokonca aj tento rok sa nám darí, lebo za prvých päť mesiacov máme nárast už 5 % slovenskej klientely. Takže Slováci ožívajú a aj ekonomika ožíva," uviedla ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov Tamara Šatanková.

Kúpele navštívilo v roku 2014 spolu 22.246 osôb. Zvýšil sa aj počet prenocovaní na 223.619, čo predstavovalo medziročný nárast o 10,59 %. Zo zahraničia prišlo 1972 klientov, najviac z Ukrajiny, Ruska, Poľska, Bieloruska, Česka, Nemecka, Rakúska a ďalších krajín. Počas letnej sezóny navštívilo Bardejovské Kúpele aj 200.000 jednodňových návštevníkov. Informoval o tom generálny riaditeľ Bardejovských Kúpeľov, a. s., Jaroslav Komora.

„V dôsledku ukrajinskej krízy a pádu hrivny i ruského rubľa prišlo vlani menej turistov z týchto krajín ako v roku 2013. Aj tak sme v minulom roku zaznamenali 451 hostí z Ukrajiny, 204 z Ruska a 153 z Bieloruska. Situácia sa pozitívne vyvinula u Bielorusov, ktorých počet medziročne narástol o 20 %. Zdá sa, že Slovensko sa tak stáva ich cieľovou destináciou ako náhrada za Ukrajinu. Vlani sme zaznamenali dobrý rok, zvýšila sa nielen návštevnosť, ale aj tržby. Už druhý rok po sebe nám narástla klientela, ale z vyššej porovnávacej základne. Celý prírastok bol tvorený domácimi klientmi, ktorých oproti roku 2013 pribudlo 2588,“ konštatoval Komora.

Šatanková uviedla, že po skončení ukrajinskej krízy verí v potenciál rastu klientely z tejto krajiny i Ruska. S týmito hosťami v kúpeľoch naďalej rátajú, pretože je tam relatívne výhodná dopravná dostupnosť a vzdialenosť. Tendenciu rastu majú i Poľsko, Izrael, Česká republika a domáci trh sa tiež sľubne rozvíja. Spolupráca s Izraelom je však podľa nej limitovaná nie veľmi vhodným dopravným spojením. Tým, že pribudli nové súkromné IC vlaky do Prahy a Bratislavy, zlepšila sa dopravná situácia pre českú klientelu, ale aj domácu zo západného Slovenska.

Pre naplnenie cieľov budú Bardejovské Kúpele pokračovať v marketingových aktivitách a organizovaní podujatí i atrakcií pre návštevníkov. Magnetom kúpeľov ostáva predovšetkým komplex Wellness Spa v hoteli Ozón, ale investície pokračujú a na svoje si prídu aj ďalšie skupiny klientov najmä potom, keď v roku 2016 otvoria práve rekonštruovaný hotel Alexander, od ktorého očakávajú najmä kongresovú turistiku.

Bardejovské Kúpele sa rozprestierajú na ploche 31 hektárov a vo vlastníctve spoločnosti je 33 objektov. Mnohé z nich postupne prechádzajú rekonštrukciami, ich rozsah je však úmerný výške disponibilných vlastných a úverových zdrojov.