Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Sezónu v Bardejovských kúpeľoch otvorí požehnávanie prameňov

Bardejovské kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche.

Bardejov 2. júna (TASR) - Tradičné požehnávanie prameňov, odhalenie reliéfu Márie Lujzy - manželky Napoleona I. Bonaparta a nasledujúci kultúrny program budú sprevádzať v piatok 6. júna slávnostné otvorenie hlavnej sezóny v Bardejovských kúpeľoch na východe Slovenska.

"Odhalenie reliéfu Márie Lujzy, ktorá navštívila Bardejovské kúpele v roku 1809, je plánované na 13. hodinu. Potom bude nasledovať požehnanie minerálnych prameňov, ktoré sa uskutoční po druhý raz na kúpeľnej kolonáde za účasti zástupcov cirkví v okrese Bardejov - rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, pravoslávnej a evanjelickej," informovala ekonomicko-obchodná riaditeľka kúpeľov Tamara Šatanková. Na večernom galaprograme v liečebnom areáli by sa malo následne zúčastniť približne 900 hostí.

Prívlastok kultúrne bude mať opätovne aj nadchádzajúce leto v areáli Bardejovských kúpeľov. Uskutoční sa tam napríklad 60. ročník Medzinárodného hudobného leta. Návštevníci sa môžu tešiť aj na tradičné Bardejovské kúpeľné dni, pravidelné koncerty klasickej hudby a Alžbetínsky deň na počesť cisárovnej Sisi. Súčasťou letnej ponuky budú zároveň výstavy kvetov, obrazov, plastík a ďalšie aktivity.

Bardejovské kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche. Tamojšie vody sa používajú najmä na pitné kúry, minerálne kúpele a inhalácie, liečia sa nimi onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, ale aj choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia. Od mája tohto roku tam pribudla liečba nervových ochorení.

Východoslovanské kúpele patria k najstarším a najväčším zariadeniam svojho druhu na Slovensku. V minulosti ich navštívili za účelom liečby viaceré významné osobnosti. Okrem Márie Lujzy a manželky panovníka Františka Jozefa I. - cisárovnej Sisi tam pobývali aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska - manželka poľského kráľa Jána III. Sobieskeho.