Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Bardejovské námestie sa zahalilo do bielej farby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rámci akcie Biely odkaz ide o výraz solidarity s ľuďmi trpiacimi v rôznych konfliktoch po celom svete.


Bardejov 7. júna (TASR) – Bardejovské Radničné námestie sa dnes zahalilo do bielej farby. Srdcu mesta počas dňa dominuje viac ako tisícka rozvešaných bielych plachiet a obrusov, ktoré priniesli obyvatelia mesta i okolia. V rámci akcie Biely odkaz ide o výraz solidarity s ľuďmi trpiacimi v rôznych konfliktoch po celom svete.

"Tento odkaz by mal poukázať na zbytočné spory vo svete, vyznávanie nezmyselných hodnôt a vyzvať ľudí po celom svete na mierové spolunažívanie," priblížil autor myšlienky a riaditeľ Hornošarišského osvetového strediska Juraj Bochňa. "Nemá to byť žiadne gesto proti niečomu, má by to byť gesto za život ľudí so zdravým rozumom, aby si zbytočne nerobili napriek, aby nehľadali na sebe odlišnosti, ale skôr to, čo ich spája."

Akcia je spojená s kultúrnym programom, ktorý od 15.00 h prezentuje 150 folkloristov v bielych krojoch zo siedmich súborov bardejovského regiónu. Na námestie prišlo viac ako 1500 ľudí, z nich mnohí oblečení do bielych košieľ či tričiek. Program vyvrcholí po zotmení farebným nasvietením bielych plátien. Speváčka Zuzana Eperješiová zaspieva pieseň, ktorú zložila špeciálne pre túto príležitosť.

Zhruba 800 plachiet a obrusov je zavesených na lankách naťahaných naprieč námestím, celková dĺžka týchto laniek je asi 2,5 kilometra. Ďalšie plachty sú na zelených plochách, čo pripomína tradičné bielenie plátna. "Bardejov bol kedysi preslávený bielením plátna a v našej histórii je biele plátno to, čo nás Bardejovčanov spája, preto sme sa rozhodli urobiť to takýmto spôsobom. Druhá vec je, že plachtu má každý doma, takže je to tá najjednoduchšia forma, ako sa zapojiť do vytvorenia takéhoto veľkého odkazu," priblížil pre TASR Bochňa.

Plachty budú na námestí do pondelka (8.6.), kedy ich po zvesení vrátia majiteľom. Organizátorov by potešilo, keby sa k Bielemu odkazu a jeho myšlienke pridali aj ďalšie mestá.