Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Belianska jaskyňa privítala turistov v novom šate

Belianska jaskyňa, archívne foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prehliadková trasa bola optimalizovaná na dôležitých miestach pre ľahší pohyb návštevníkov.

Vysoké Tatry 16. mája (TASR) – Beliansku jaskyňu vo Vysokých Tatrách po siedmich mesiacoch opäť otvorili pre verejnosť. Prvých tohtoročných návštevníkov privítala táto jediná jaskyňa na území Tatranského národného parku v novom šate. „Počas jej uzatvorenia prebehli rekonštrukčné práce v podzemí spočívajúce v úprave prehliadkovej trasy a elektroinštalácie,“ uviedol pre TASR vedúci odboru prevádzky jaskýň Správy slovenských jaskýň Ján Zelinka.

Prehliadková trasa bola optimalizovaná na dôležitých miestach pre ľahší pohyb návštevníkov. Na zábradlie bol použitý nehrdzavejúci materiál, ktorý by mal minimalizovať negatívne vplyvy na jaskynné prostredie. „Náročné rekonštrukčné práce v tejto jaskyni, ako aj v ďalších štyroch slovenských jaskyniach prebehli v rámci projektu štrukturálnych fondov Európskej únie "Realizácia programov záchrany a starostlivosti o vybrané jaskyne" pod koordináciou Petra Labašku,“ doplnil Zelinka. V rámci elektroinštalácie bol inštalovaný inteligentný systém s novými svetelnými zdrojmi na báze LED technológie a jaskyňa je vybavená aj vlastným generátorom elektrického prúdu. Aj pri celkovom výpadku siete tak bude schopná kompletnej prevádzky počas celého dňa.

„Asi najzaujímavejšou novinkou pre návštevníkov bude kompletne nové nasvietenie jaskynných scén realizované pod dohľadom nášho pracovníka, jaskyniara a fotografa Pavla Staníka,“ upozornil Zelinka s tým, že návštevníci budú mať možnosť vidieť nové osvetlenie nielen pozdĺž trasy, ale aj počas zastávok s výkladom od sprievodcov. Návštevníci by však pri prehliadke nemali zabudnúť pozrieť sa aj trochu bokom, do menších zákutí, kde nájdu množstvo drobných detailov, ktoré predtým nebolo vidieť.

„Hudobnú sieň pomáhal scénicky dotvoriť Ján Ptačin, kde zlaďoval tri hudobné kompozície s možnosťami techniky a nových svetelných zdrojov. Jedna kompozícia je tvorená barokovou vážnou hudbou, druhá je slovenská ľudová a tretia, vytvorená hudobným skladateľom Petrom Machajdíkom, evokuje jaskynné zvuky a prostredie tajomného podzemia,“ objasnil Zelinka. Pre dosiahnutie pravého účinku hudobného zážitku však bude možné scénické podanie využívať len pri nižšej návštevnosti, a to vždy podľa konkrétnej situácie a momentálnych možností pracovníkov prevádzky jaskyne.

Belianska jaskyňa patrí medzi najväčšie sprístupnené na Slovensku, ročne sem zavíta okolo 100.000 turistov. Je zhruba 4,5 milióna rokov stará, niektoré časti však môžu byť aj staršie. Jej vnútro sa tvorí aj naďalej, a to vďaka vode, ktorá ňou preteká. Belianka, ako ju zvyknú miestni nazývať, je sprístupnená verejnosti už od roku 1882. Jej prehliadková trasa je pomerne fyzicky náročná s prevýšením 112 metrov a takmer 900 schodmi.