Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Betlehemské svetlo rozžiari prešovský megalampáš

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Tento predvianočný zvyk - symbol šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje, má na Slovensku už 28-ročnú tradíciu.

Prešov 19. decembra (TASR) – Betlehemské svetlo prinesú skauti do Prešova v stredu 20. decembra podvečer. Prešovčania si ho budú môcť odnášať do svojich domovov po svätej omši, ktorá začína v konkatedrále sv. Mikuláša o 18.00 h. Betlehemské svetlo najprv zažiari v megalampáši, ktorý zapáli za asistencie mladých skautov primátorka Prešova Andrea Turčanová. Odtiaľ si ho môžu prenášať domov všetci záujemcovia.

"Pri doručovaní Betlehemského svetla na Slovensku sa zažínajú svetielka v jednotlivých mestách ako články reťaze, aby sa v priebehu krátkeho času vytvorila Reťaz svetla a spojila tak symbolicky celé Slovensko. Je to až priam neskutočné, že sa plamienok dostane k miliónom ľudí, že dokáže v človeku vznietiť prejav ľudskej lásky a spolupatričnosti aj s ľuďmi, s ktorými sa v živote nestretol. Svetlo pokoja a mieru z Betlehema je krásny symbol, aby sme vytvárali pokoj a mier v našom vnútri, v našich životoch i v našom okolí," povedal skaut Lukáš Oravec.

Táto predvianočná tradícia - symbol šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje, má na Slovensku už 28-ročnú tradíciu. Každé odpálenie svetielka tak podľa tradície odkazuje ďalej tiché prianie, aby sa pokoj a mier šírili v ľudských srdciach presne tak, ako sa od človeka k človeku šíri plameň Betlehemského svetla.

Prešovský megalampáš meria 325 centimetrov vrátane stojana, kahan má 1,9 metra, váži celkovo 400 a bez podstavca 140 kilogramov. Vytvorili ho v roku 2009 traja umeleckí kováči na čele s Michalom Kačmárom.