Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Bezplatná mediácia mala v Prešove úspech, pokračuje aj v novom roku

Na snímke pohľad z Vodárenskej veže na centrum Prešova. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na pôde Mestského úradu v Prešove sa realizuje tretí rok.

Prešov 13. januára (TASR) – Bezplatné konzultácie v rámci probačnej a mediačnej služby mali v roku 2016 medzi Prešovčanmi dobrý ohlas. Mediátori v nich budú pokračovať aj v tomto roku. Informoval o tom tlačový hovorca prešovskej radnice Milan Grejták.

"Spolupráca s mestom Prešov sa osvedčila. Jeho obyvateľom, ktorí potrebujú mediačnú pomoc pri riešení konfliktov a právnych sporov, preto budeme k dispozícii každú stredu medzi 15. a 17. h aj v roku 2017," uviedol mediátor Jozef Bialončík. Neformálny projekt Mediačná a probačná klinika bude bez prerušenia pokračovať. Na pôde Mestského úradu v Prešove sa realizuje tretí rok. Projekt je zameraný na osvetu a podporu širokého využívania a rozširovania mediácie, pričom služba je občanom poskytovaná bezplatne.

"Službu mesačne využíva v priemere šesť občanov," doplnil Bialončík. Najviac ľudí sa na nich obracia v súvislosti s občianskoprávnymi spormi, za ktorými nasledujú spory rodinnoprávne. Podľa veku dominujú ľudia starší, nad 66 rokov, pre ktorých je iná právna pomoc ťažko dostupná. Bialončík doplnil, že je to potvrdením dôležitosti mediačnej služby, ktorá pomôže problém riešiť mimosúdnou cestou.