Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Budimír skrášli drevené sochy z rezbárskeho plenéru

Na snímke rezbár Róbert Žilinský z Prešova zhotovuje sochu sv. Floriána, patróna hasičov počas piateho ročníka rezbárskeho plenéra v miestnom historickom parku v Budimíri v okrese Košice okolie. Traja rezbári zhotovujú diela, ktoré majú súvis s históriou obce. Budimír, 20. mája 2015. Foto: TASR/František Iván

Drevené sochy spojené s miestnou históriou vznikajú v týchto dňoch v obci Budimír v okrese Košice okolie v rámci rezbárskeho plenéru.

Budimír 20. mája (TASR) – Drevené sochy spojené s miestnou históriou vznikajú v týchto dňoch v obci Budimír v okrese Košice okolie v rámci rezbárskeho plenéru. Dubovým kmeňom dáva v tamojšom parku novú podobu trojica rezbárov z regiónu Košíc a Prešova. Budimír tak skrášlia sochy partizána, sv. Floriána a grófa Ujházyho.



Obec mala podľa starostu Vojtecha Staňa už dávnejšie záujem o vytvorenie drevených artefaktov, ktoré by pripomínali dôležité udalosti a postavy z minulosti. Drevený partizán vznikne pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a oslobodenia obce. Sochu patróna hasičov sv. Floriána vybrali na pripomienku založenia miestneho dobrovoľného hasičského zboru. "Grófa Ujházyho by sme chceli mať v parku pri jeho rodinnej krypte, aby sme mali aspoň nejakú pamiatku na tohto pána, ktorý tu pôsobil a po ktorom ostali majetky vo vlastníctve obce, ktorá sa o ne podnes stará," povedal Staňo pre TASR.



Sochy tvoria rezbári Stanislav Polek, Miroslav Janič a Róbert Žilinský. Na ich prácu pri starom kaštieli sa chodia pozerať aj žiaci miestnej základnej školy v rámci výtvarnej výchovy. "Ja pracujem na soche partizána s plášťom a samopalom. Robím to z dubového dreva. Dub je pekný, ale je veľmi suchý, takže ho musíme polievať, pretože inak trpí píla aj dláta," priblížil svoje dielo Stanislav Polek z Košíc.

Piaty ročník rezbárskeho plenéru sa začal v pondelok (18.5.) a potrvá do piatka (22.5.). Organizuje ho Abovské kultúrne centrum v spolupráci s obcou Budimír, Ministerstvo kultúry SR naň poskytlo dotáciu 1000 eur.