Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Centrum Prešova zdobí betlehem od Juraja Antoňáka z Ličartoviec

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V Prešove sa uchováva tradícia vystavovania drevených betlehemov už 16 rokov.

Prešov 3. decembra (TASR) - Pred Konkatedrálou sv. Mikuláša už môžu Prešovčania i návštevníci mesta obdivovať drevený betlehem. Jeho autorom je Juraj Antoňák z Ličartoviec. Ako TASR informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, drevený betlehem tvoria postavy v životnej veľkosti.

"Okrem Svätej Rodiny s Ježiškom v jasličkách v ňom nájdeme aj pastierov, anjelov, Troch kráľov s darmi, zvieratká a ďalšie. Spolu ide o 30 kusov drevených vyrezávaných sôch. Inštalácia tohto diela pred Konkatedrálou sv. Mikuláša trvala približne tri hodiny," povedala Šitárová.

Autor diela Juraj Antoňák prezradil, že medzi postavami z dreva sú aj jeho vnukovia a betlehem stále postupne dopĺňa novými postavami a detailmi. Autor má vo svojej rezbárskej dielni už niekoľko stoviek plastík a reliéfov z dreva.

"V Prešove môžeme jeho unikátne dielo obdivovať už po šiesty raz. Antoňákove diela je možné nájsť po celom svete, napríklad v Kanade, Amerike, Austrálii aj v štátoch Európy. K vytvoreniu dreveného betlehemu ho inšpirovala návšteva Vatikánu v roku 2005," doplnila Šitárová s tým, že betlehem Juraja Antoňáka zdobil centrum mesta už v roku 2007.

V Prešove sa uchováva tradícia vystavovania drevených betlehemov už 16 rokov. Prvý bol vystavený v roku 2004 a každý rok sú striedavo vystavované diela troch drevorezbárov, Mareka Mikluša, Juraja Antoňáka a Miroslava Janiča. Betlehem bude k dispozícii do 9. januára 2021.