Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Centrum sociálnych služieb v Tovarnom oslavuje 55. výročie vzniku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Zariadenie prešlo v poslednom období rozsiahlou rekonštrukciou v rámci programu ELENA, ktorý je financovaný Európskou úniou. Náklady na rekonštrukciu boli vo výške 711.000 eur.

Tovarné 22. augusta (TASR) - Centrum sociálnych služieb (CSS) Ametyst v obci Tovarné vo Vranovskom okrese oslavuje 55. výročie svojho založenia. Ide o najväčšie takéto zariadenie v rámci Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý je jeho zriaďovateľom. Aktuálne má 180 klientov a 96 zamestnancov.

Zariadenie prešlo v poslednom období rozsiahlou rekonštrukciou v rámci programu ELENA, ktorý je financovaný Európskou úniou. "Náklady na rekonštrukciu boli vo výške 711.000 eur," uviedol pre TASR riaditeľ CSS Ametyst Jozef Sabol. Projekt bol rozdelený na dve etapy. Prvú realizovali na jeseň minulého roka, druhú v apríli a máji. Ich súčasťou boli okrem iného obnova strechy, zateplenie obvodového plášťa či odstránenie technických a systémových chýb na zariadení. "Rekonštrukcia bola naozaj potrebná, lebo tých 55 rokov predsa len zanechalo nejaké stopy," skonštatoval.

"Mňa teší, že od roku 2002 tu bolo preinvestovaných vyše 1.300.000 eur. Do sociálnej oblasti určite vyšší územný celok investovať musí," uviedol pre TASR predseda PSK Milan Majerský s tým, že to nie je určite posledná investícia do takýchto zariadení, ktorých je v rámci kraja spolu 26. "My, samozrejme, sledujeme všetky výzvy, ktoré vychádzajú a snažíme sa ich čím viac využiť, ale investujeme do týchto zariadení finančné prostriedky aj z vlastných zdrojov. Od septembra ideme zvýšiť príspevok na platy zamestnancov v sociálnych službách," podotkol.

CSS Ametyst v Tovarnom poskytuje sociálne služby na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia, nepriaznivého zdravotného stavu alebo z dôvodu dovŕšenia dôchodkového veku. Je postavené v prostredí bývalého parku grófa Hadik-Barkóczyho. Do prevádzky bolo odovzdané 15. júna 1963. V areáli sa nachádza niekoľko budov.

K dispozícii je tu päť služieb, a to zariadenie pre seniorov, domov sociálnych služieb, špecializované zariadenie, útulok a podporované ubytovanie. "Cieľom CSS je dať ľuďom pocítiť, že majú domov. Nový domov, kde je všetko založené na úctivej a poctivej práci zamestnancov," zdôraznil Sabol.