Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Červený Kláštor sa bude od budúceho roku hrdiť ako kúpeľné miesto

Na snímke pohľad na národnú kultúrnu pamiatku Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore. Preslávil ho najmä mních Cyprián, ktorý tu pestoval liečivé byliny a zostavil rozsiahly herbár. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Výstavba kúpeľného domu v roku 2012 umožnila liečbu všetkých kožných chorôb. Tamojší minerálny prameň preukázal svoje blahodarné účinky i pri liečbe chorôb pohybového aparátu a neurologických chorôb.

Červený Kláštor 14. septembra (TASR) - Kúpeľná tradícia sa na území Pienin obnovila v roku 2012 vybudovaním kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka. Po piatich rokoch od obnovenia kúpeľníctva budú kúpele v Červenom Kláštore od roku 2017 niesť prívlastok kúpeľného miesta.

Výstavba kúpeľného domu v roku 2012 umožnila liečbu všetkých kožných chorôb. Tamojší minerálny prameň preukázal svoje blahodarné účinky i pri liečbe chorôb pohybového aparátu, neurologických chorôb a chorôb tráviaceho traktu.

„Región severného Spiša je čoraz populárnejší nielen z dôvodu nádhernej prírody a kultúrneho dedičstva. Teší nás, že sme cieľovou destináciou pre ľudí, ktorí potrebujú načerpať novú energiu a zotaviť sa z rôznych ochorení,“ povedal marketingový manažér Kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka Vladimír Šmída.

Pre kúpele v Červenom Kláštore je súčasný rok významný aj z pohľadu rastúceho počtu zotavených pacientov. Kúpele úspešne zavŕšili snahu o pridelenie štatútu klimatických kúpeľov. Vďaka tomu a čistému pieninskému vzduchu je Červený Kláštor vyhľadávaný aj medzi klientmi, ktorých trápia tiež netuberkulózne choroby dýchacích ciest, duševné choroby, stavy po operácii štítnej žľazy, časť z onkologických chorôb a chorôb z povolania.

„Najväčším zadosťučinením pre celý kolektív a samotné kúpele je fakt, že po pobyte u nás sa klienti cítia lepšie než pred liečbou. Sme potešení, že za pomoci darov prírody a našej práce pomáhame ľuďom s ochoreniami, ktoré ich ťažia v ich bežnom živote,“ poznamenal majiteľ kúpeľov Ján Korčák.

Na základe nariadenia slovenskej vlády bude obec Červený Kláštor môcť od roku 2017 niesť štatút kúpeľného miesta. „Pre náš región je to veľká pocta. Najmä z toho dôvodu, že rovnaké označenie bude môcť používať iba 23 lokalít na Slovensku. Opätovne tak nadviažeme na úspechy kúpeľníctva v Pieninách z roku 1887. Vtedajšie Kúpele Smerdžonka boli totiž súčasťou oficiálneho zoznamu kúpeľov celého Uhorska,“ dodala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu regiónu Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.