Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Českému turistovi s podozrením na infarkt pomohol defibrilátor

Defibrilátor, archívne foto Foto: TASR/Jakub Kotian

Na tatranskej chate sa dnes popoludní náhodou nachádzala lekárka.

Vysoké Tatry 27. júla (TASR) - Vo Vysokých Tatrách dnes zasahovali leteckí záchranári. Z Chaty pri Zelenom plese transportovali do nemocnice českého turistu. Muž zrejme dostal infarkt, čo viedlo k strate vedomia.

Na tatranskej chate sa dnes popoludní náhodou nachádzala lekárka. Po tom, čo muž odpadol, okamžite začala s resuscitáciou. Následne použila AED defibrilátor, ktorý je súčasťou vybavenia chaty.

"U pacienta sa po prvom výboji obnovili vitálne životné funkcie, začal spontánne dýchať a bol pri vedomí," informuje na svojej internetovej stránke Horská záchranná služba (HZS).

Českému turistovi vyrazili na pomoc okrem horských aj leteckí záchranári. Muža vrtuľníkom záchrannej zdravotnej služby Air - Transport Europe následne previezli do popradskej nemocnice.

AED defibrilátory sú umiestnené na vybraných chatách vo Vysokých Tatrách. Ide o spoločný projekt spoločnosti ENEL, Asociácie horských záchranárov a HZS. Zámerom tohto projektu je vybaviť všetky horské chaty na Slovensku uvedenými zariadeniami, ktoré môžu zachrániť ľudský život.