Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Český turista zomrel po páde na chodníku k Chate pod Rysmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Po približne 100-metrovom páde ostal v bezvedomí.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Tragicky sa skončil pád 82-ročného českého turistu, ktorý sa dnes popoludní zrútil z turistického chodníka vedúceho na Chatu pod Rysmi. Informovalo o tom operačné stredisko Horskej záchrannej služby.

HZS požiadal popoludní o pomoc náhodný turista, ktorý bol svedkom nešťastnej udalosti. Videl, ako sa turista zrútil z reťazí v spomenutom úseku. Po približne 100-metrovom páde ostal v bezvedomí, opísala situáciu HZS.

Na miesto odletel vrtuľník so záchranárom HZS na palube. Medzitým prítomní turisti resuscitovali muža, ktorému zlyhávali základné životné funkcie. Pre silný vietor sa posádke vrtuľníka nepodarilo priblížiť k miestu nehody a nedokázali ani vysadiť lekára alebo záchranára v priľahlých miestach.

Po zemi preto vyrazila skupina deviatich záchranárov HZS, ktorá však už turistovi nedokázala pomôcť, uviedla v správe HZS. Pri páde utrpel vážne poranenia, ktoré neboli zlučiteľné so životom.

Telo nebohého následne na nosidlách a terénnym vozidlom transportovali do márnice v Starom Smokovci. Tu ho záchranári odovzdali hliadke Policajného zboru SR a pohrebnej službe.