Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Rodičom detí, ktoré sa vyhýbali škole, hrozí väzenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Najstarší syn vymeškal bez ospravedlnenia najmenej 426 hodín.

Čičava 26. mája (TASR) - Obvinenie z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže vzniesla polícia voči rodičovskému páru z obce Čičava vo Vranovskom okrese. Ako zákonní zástupcovia troch detí vo veku 12, 14 a 15 rokov nezabezpečili ich riadnu školskú dochádzku, za čo im hrozí niekoľkoročný trest odňatia slobody.

Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Migaľová, rodičom vyplýva povinnosť zo zákona o rodine sústavne a dôsledne sa starať o výchovu a všestranný vývoj svojich detí.

"Obvinení vydali osoby mladšie ako 18 rokov nebezpečenstvu spustnutia tým, že im z nedbanlivosti nezabezpečili riadnu školskú dochádzku, a to aj napriek tomu, že zo strany školy im boli opakovane doručené upozornenia na ich nedbalú školskú dochádzku," vysvetlila krajská policajná hovorkyňa.

Dodala, že najstarší syn vymeškal bez ospravedlnenia najmenej 426, o rok mladšia sestra najmenej 298 a najmladšie z detí najmenej 176 vyučovacích hodín.

"Rodičia svojim deťom umožnili viesť záhaľčivý život. V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až päť rokov," uzavrela Migaľová.