Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Colníci objavili v obci Tuhrina 20-tisíc neoznačených cigariet

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície Sobrance

Finančný únik na spotrebnej dani vyčíslili colníci na 1880 eur.

Tuhrina 5. decembra (TASR) - Počas uplynulej noci zaistili colníci v katastri obce Tuhrina v okrese Prešov 20.000 cigariet, na ktorých chýbali slovenské kontrolné známky.

Ako informovala hovorkyňa Colného úradu Prešov Renáta Kravcová, v spomenutej obci sa vo štvrtok (4.12.) uskutočnila kontrola zameraná na dozor nad držbou a pohybom tovaru podliehajúceho spotrebným daniam.

Počas kontroly spozorovali colníci približne o 21.30 h za obcou Tuhrina osobné autá a následne to, ako sú z jedného motorového vozidla vykladané presne neidentifikovateľné škatule.

"Colníci skontrolovali predmetné vozidlá, pričom objavili dve škatule, v ktorých sa nachádzalo dovedna 20.000 cigariet s dĺžkou tabakového povrazca 80 milimetrov. Spotrebiteľské balenia cigariet neboli označené žiadnou kontrolnou známkou," priblížila Kravcová.

Ako ďalej uviedla, vodič jedného z vozidiel s košickou poznávacou značkou priznal, že cigarety prevzal od osoby, ktorú pozná z videnia. Tá mu mala ponúknuť 50 eur za prevoz cigariet z Keceroviec do Tuhrinej. Košičan vo veku 38 rokov túto ponuku prijal vzhľadom na to, že bol podľa vlastných slov vo finančnej tiesni.

"Keďže v tomto prípade vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu podľa paragrafu Trestného zákona pre porušovanie predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru, na miesto bol privolaný vyšetrovateľ Kriminálneho úradu Finančnej správy SR, ktorý vykonal potrebné úkony. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody od šesť mesiacov do troch rokov," konkretizovala Kravcová.

Finančný únik na spotrebnej dani vyčíslili colníci v súvislosti so zaisteným množstvom cigariet na 1880 eur.