Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Detská klinika v Prešove má problémy s lekármi, obmedzí prevádzku

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Situácia nastala preto, že dvom lekárkam umožnili nevykonávať nočnú pohotovosť z titulu ustanovení Zákonníka práce a dvaja lekári sú momentálne dlhodobo práceneschopní.

Prešov 14. novembra (TASR) – Detská klinika Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana má problémy s personálom. Preto bude jej prevádzka od decembra dočasne obmedzená.

Ako TASR potvrdila hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková, táto situácia nastala preto, že dvom lekárkam umožnili nevykonávať nočnú pohotovosť z titulu ustanovení Zákonníka práce a dvaja lekári sú momentálne dlhodobo práceneschopní.

"FNsP eviduje osem lekárov so špecializáciou v odbore pediatria, z toho dvaja sú dlhodobo PN, jeden od začiatku októbra, druhý od 3. novembra, a dve lekárky pohotovosť nevykonávajú. V dôsledku toho nie je možné zabezpečiť prevádzku oddelenia pediatrie v plnom rozsahu s ohľadom na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť pacienta," uviedla Cenková.

Nemocnici hrozilo, že by od decembra pristúpila na detskom oddelení k redukcii lôžok až na polovicu. Podľa Cenkovej sa však lekári s vedením dnes dohodli, že ak sa nemocnici nepodarí nájsť pracovnú silu, odslúžia viac služieb aj v decembri a v prevádzke tak môžu ostať dve tretiny lôžok.

Vedenie nemocnice sa podľa hovorkyne intenzívne snaží nájsť ďalšieho pediatra, takže vzniknutá situácia bude iba dočasná. Hneď ako sa personálna situácia na oddelení stabilizuje, pôvodný počet lôžok bude obnovený a chod oddelenia zabezpečený v plnom rozsahu. Poskytovanie akútnej zdravotnej starostlivosti nebude v žiadnom prípade ohrozené.

"Na detskej jednotke intenzívnej starostlivosti v dôsledku dlhodobých práceneschopností nemáme odborne spôsobilý zdravotnícky personál na pracovnej pozícii lekár, ktorý by garantoval poskytovanie tohto typu zdravotnej starostlivosti. Dočasné riešenie sa nijako nedotkne žiadneho zo zamestnancov nemocnice a nikto nebude prepustený. Táto situácia sa týka iba oddelenia pediatrie. V prípade Kliniky pediatrie ako výučbovej základne, jej fungovanie nie je nijako ohrozené a ani obmedzené," povedala Cenková.