Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Do odborov vo Vranove chcelo vstúpiť 26 zamestnancov ZŠ, neprijali ich

Erb mesta Vranov nad Topľou Foto: Heraldický register

Cítime to ako krivdu, že nás do odborov neprijali, skonštatovala zástupkyňa riaditeľa školy.

Vranov nad Topľou 24. októbra (TASR) – Až 26 zamestnanci Základnej školy (ZŠ) na Kukučínovej ul. vo Vranove nad Topľou si podali hromadnú prihlášku do odborov. Zostali však sklamaní. Za člena školskej odborovej organizácie neprijali ani jedného z nich. Odborári tvrdia, že na svoj zamietavý postoj mali v zmysle stanov plné právo.

„Je to naše právo, využili sme ho,“ komentovala neprijatie nových členov predsedníčka odborov a učiteľka školy Magdaléna Koscelniková.

Na ZŠ Kukučínova sa už dlhšie hovorí o napätých vzťahoch medzi zamestnancami. „Išlo o účelový vstup,“ uviedla Koscelniková na adresu neúspešných záujemcov o členstvo. Rozhodnutie neprijať ďalších ľudí padlo podľa nej plne v súlade so stanovami odborovej organizácie. Tá totiž môže suverénne rozhodnúť o prijatí alebo neprijatí nových členov, má právnu subjektivitu. O dôvodoch neprijatia záujemcov o členstvo odbory neinformovali. Nie je to ich povinnosťou.

„Cítime to ako krivdu, že nás do odborov neprijali. Myslíme si, že bolo porušené naše právo na kolektívne vyjednávanie,“ povedala zástupkyňa riaditeľa školy Daniela Milbauerová.

Na vranovskej ZŠ pracuje 53 zamestnancov. Základňa odborovej organizácie pozostáva z vyše dvadsiatky členov. Sú medzi nimi ale aj bývalí učitelia, ktorí sú už v súčasnosti na dôchodku. „Myslím si, že títo ľudia nemajú záujem, aby presadzovali lepšie podmienky, nemajú motiváciu, dôvod, aby bojovali za nás učiteľov,“ podotkla v tejto súvislosti Milbauerová.

Nazdáva sa, že odbory na ZŠ Kukučínova presadzujú iba názory úzkeho okruhu ľudí tvoriacich jeho výbor. „Aj my chceme pripomienkovať veci, ktoré navrhujeme zmeniť alebo ktoré chceme, aby fungovali lepšie. Ďalej chceme, aby sa sociálny fond nečerpal iba pre dôchodcov, na stretnutia s nimi, ale aj na iné podujatia pri ukončení kalendárneho či školského roka,“ opísala Milbauerová motiváciu ľudí vstúpiť do odborov.

O členstvo v odborovej organizácii sa uchádzala aj učiteľka Marta Bedriová. Pred časom z nej vystúpila, pretože nebola spokojná s fungovaním výboru. „Pripomienky sa týkali napríklad toho, že sme vôbec nemávali členské schôdze, keď tak iba výročné. Keď sme žiadali odborové stanovy, dostali sme ich iba k nahliadnutiu. Mali by byť verejné, na webovej stránke školy. Sme z toho dosť rozčarovaní, akoby to bola nejaká tajná organizácia,“ poznamenala Bedriová.

„Zamestnanci školy sa môžu zúčastňovať kolektívneho vyjednávania aj prostredníctvom nejakej inej základnej organizácie, ktorá bude za nich kolektívne vyjednávať u zamestnávateľa,“ odkázala pedagógom zo ZŠ Kukučínova krajská predsedníčka pre základné školstvo Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Darina Nagyová.