Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Do podujatia Noc múzeí a galérií sa zapoja všetky tri spišské hrady

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na Spišskom hrade bude nočná prehliadka v čase od 19. do 23. hodiny, pričom vstup je každú pol hodinu.

Kežmarok/Stará Ľubovňa/Levoča 15. mája (TASR) – Do medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií sa aj v tomto roku zapoja všetky tri hrady na Spiši. Na Spišskom hrade bude nočná prehliadka v čase od 19. do 23. hodiny, pričom vstup je každú pol hodinu.

"Bude to noc plná legiend a čarovnej atmosféry nočného Spišského hradu. Na návštevníkov čaká divadelné predstavenie Príbeh Dona Quijota od združenia Natalis, šermiarske umenie predvedú Páni Spiša, prídu aj orientálne tanečnice, pripravené sú ochutnávky v hradnej kuchyni, ukážky práce kata v hradnej mučiarni, ale aj nočné výstupy na hradnú vežu a unikátne pohľady do nočnej spišskej krajiny," vymenovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči. Nočné prehliadky sa tu budú konať aj v prípade nepriaznivého počasia.

Nočná prehliadka Hradu Ľubovňa sa bude konať od 21. do 23. hodiny, pričom vstupy sú každých 15 minút do 22. hodiny. Nočná prehliadka tu bude zameraná na šľachtické rodiny, ktorým kedysi hrad nad mestom Stará Ľubovňa patril. Súčasťou podujatia je o 22. hodine aj nočná ohňová šou.

Na Kežmarskom hrade si budú môcť atmosféru historických priestorov deti užiť celú noc. Tamojšie múzeum si totiž pripravilo podujatie Noc na Kežmarskom hrade – rytieri a princezné, a to pre deti vo veku od sedem do desať rokov. "Máme prihlásených 70 detí, pre ktoré sme pripravili súťaže, hry a dokonca aj nocovanie priamo v priestoroch hradu. Len tak pre zaujímavosť, prídu k nám aj deti z Prešova a Ružomberka," uviedla pre TASR riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintuľová. V každej miestnosti hradu i na nádvorí bude pre deti pripravené nejaké prekvapenie. Okolo polnoci im pustia aj rozprávku, aby sa im lepšie spalo. V rámci podujatia Noc múzeí a galérií je v nedeľu 17. mája pripravený na nádvorí Kežmarského hradu aj nultý ročník netradičnej burzy starožitností.