Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Dominantou prešovskej vianočnej výzdoby je 15-metrový smrek pichľavý

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rámci šetriacich opatrení sa v nočných hodinách vypne, vždy na šesť hodín.

Prešov 19. novembra (TASR) - V Prešove začali tento týždeň s inštaláciou vianočnej výzdoby, historické centrum bude zdobiť 50-ročný smrek. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek s tým, že v priestore pred Konkatedrálou sv. Mikuláša bude dominantou výzdoby približne 15-metrový smrek.

"Smrek pichľavý má 50 rokov, je zelenomodrej farby, ktorou pripomína jedličku. Z Ulice 17. novembra ho Technické služby mesta previezli až na námestie v historickom centre. Pre bezpečnosť návštevníkov má vianočný stromček stabilný betónový základ, aby sa predišlo jeho pádu. Zaistený je drevenými klinmi," priblížil Tomek. Vianočná dominanta sa rozžiari už tradične na sv. Mikuláša, 6. decembra. Výzdobu na Hlavnej ulici prvýkrát rozsvietia 25. novembra počas slávnostného otvorenia Prešovských vianočných trhov.

Smrek sa stal tohtoročným vianočným stromčekom mesta Prešov na základe žiadosti obyvateľov bytového domu, pri ktorom rástol. Nachádzal sa v blízkosti bytovky a miestnym obyvateľom tienil do okien. V prípade nepriaznivého počasia alebo silného vetra by navyše mohlo podľa radnice dôjsť k poškodeniu fasády domu.

"K vianočnej výzdobe mesta Prešov neodmysliteľne patrí aj veľký adventný veniec inštalovaný v Južnom parku, kde umiestnia tiež niekoľko prvkov, ako 3D anjel, kvety, ľadové kryštály, vianočné gule či hviezdu. Svetelné inštalácie tradične doplní aj rodinka tučniakov. Výzdoba bude tento rok ladená v odtieňoch zlatej v kombinácii s briliantovou bielou a červenou. V zlato-bielych tónoch bude vianočná výzdoba na celej Hlavnej ulici. Výzdobu tvoria prvky, ktoré vyniknú aj počas dňa, keď nebude zapnuté osvetlenie," doplnil Tomek. Vianočnú výzdobu dotvorí aleja vianočných stromčekov, ktoré budú ozdobovať žiaci prešovských základných škôl. "Pri konkatedrále bude umiestnený drevený vyrezávaný betlehem. Adventnú atmosféru v meste dotvorí aj vianočná hudba," dodal hovorca.

Vianočná výzdoba v centre sa bude zapínať každý deň súbežne s verejným osvetlením. V rámci šetriacich opatrení sa v nočných hodinách vypne, vždy na šesť hodín.