Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Dôverčivá dôchodkyňa prišla podvodom o 3500 eur

Mesto Poprad. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Naletela podvodníčke, ktorá sa vydávala za jej sesternicu. Prípad už rieši polícia.

Poprad 17. septembra (TASR) – O 3500 eur prišla v týchto dňoch 84-ročná dôchodkyňa z Popradu. Naletela podvodníčke, ktorá sa vydávala za jej sesternicu. Prípadom sa už zaoberá polícia.

Na pevnú linku dôchodkyne zatelefonovala v stredu (16.9.) neznáma žena, ktorá sa predstavila ako jej sesternica. Počas rozhovoru starenke oznámila, že potrebuje požičať na krátky čas 2000 eur, neskôr sumu zvýšila na 3500 eur. Účel, na ktorý peniaze potrebuje, neuviedla. "Malo ísť o preukázanie hotovosti pri nejakej bankovej operácii," uviedol k prípadu prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Dôverčivá dôchodkyňa hotovosť pripravila a čakala, kým po ňu údajná sesternica príde. Tá jej však neskôr oznámila, že peniaze vyzdvihne iná žena, pretože ona momentálne nemôže odísť z banky. Vyhovorila sa, že tam podpisuje potrebné dokumenty.

"Po peniaze prišla neznáma mladá žena, prevzala obálku s hotovosťou a odišla. Dohoda znela, že sa neskôr 'sesternica' u dôchodkyne zastaví a dohodnú si spôsob splácania, no nestalo sa tak," vysvetlil Džobanik.

Keď neskôr Popradčanka svoju údajnú sesternicu skontaktovala, tá jej oznámila, že o ničom nevie. "Dôverčivá dôchodkyňa bola uvedená do omylu, čím jej vznikla škoda 3500 eur," uviedol hovorca s tým, že popradskí policajti začali pre tento prípad trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu, "kde zákon stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody na jeden až päť rokov".

"Aj tento prípad je príkladom toho, že niektoré skutočnosti je potrebné si poriadne overiť a nedôverovať cudzím ľuďom, zvlášť v situáciách, keď ide o takzvané rýchle rodinné pôžičky alebo prípady, keď je niekto v núdzi a potrebuje značnú finančnú hotovosť. Ohrozenou skupinou podvodníkov sú predovšetkým starší ľudia, ktorí sú dôverčiví a zároveň majú potrebu pomôcť každému," uzavrel Džobanik.