Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Vedci Prešovskej univerzity získali cenu Literárneho fondu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Ocenené dielo som napísal na základe stavu vedeckého poznania problematiky a mojich skúsenosti z praxe, hovorí Michal Vendela, jeden z ocenených.

Prešov 28. septembra (TASR) – Dvaja vedci z Prešovskej univerzity (PU) v Prešove získali ocenenie Literárneho fondu (LF) vo vybraných kategóriách. Prémiu za výnimočný vedecký ohlas na jedno dielo v kategórii spoločenské vedy si odniesol Štefan Vendela z Filozofickej fakulty PU. Prémiu za trojročný vedecký ohlas v kategórii prírodné a lekárske vedy dostal Marek Chmelík z Fakulty zdravotníckych odborov PU. TASR o tom informovala hovorkyňa PU v Prešove Anna Polačková.

V rámci sekcie pre vedeckú a odbornú literatúru a počítačové programy získal Vendel ocenenie za dielo Karierní poradenství z roku 2008 a Chmelík za 365 citácií na jeho vedecké články vo svetovej databáze Web of Science za roky 2017 až 2019.

"Ocenené dielo som napísal na základe stavu vedeckého poznania problematiky a mojich skúsenosti z praxe. Predtým, než som nastúpil na pozíciu vysokoškolského pedagóga na Prešovskej univerzite, som 13 rokov pôsobil v Krajskej pedagogicko-psychologickej poradni v Košiciach," priblížil Vendel, ktorý pôsobí na Inštitúte psychológie Filozofickej fakulty PU. Kniha je podľa jeho slov napísaná tak, aby bola prospešná tak pre študentov, ako aj pre poradcov v praxi.

Chmelík je autorom 50 karentovaných publikácií s 1629 medzinárodnými citáciami v oblasti využitia magnetickej rezonancie v medicíne. "Ocenenie som dostal za medzinárodné ohlasy na práce, ktoré som s kolegami publikoval vo svetových karentovaných medicínskych žurnáloch," priblížil Chmelík, pôsobiaci na Katedre medicínsko-technických odborov Fakulty zdravotníckych odborov PU.

Vo svojich prácach sa venoval výskumu využitia magnetickej rezonancie v medicíne na zobrazovanie ľudského organizmu a sledovanie in vivo metabolizmu zdravých dobrovoľníkov a pacientov s rôznymi metabolickými poruchami, ako sú cukrovka, nealkoholická tuková pečeň, akromegália a iné.

LF je národnokultúrna verejnoprávna inštitúcia, ktorej hlavným poslaním je podporovať tvorivú činnosť v oblasti slovesnej, divadla, filmu, rozhlasu, televízie, zábavného umenia, videotvorby, ako i počítačových programov.