Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Ekocentrum SOSNA ponúka riešenia pre boj s energetickou chudobou

Kopa dreva pripravená na kúrenie v zime v obci Mojtín (okres Púchov). Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Alternatívne zdroje energie sú podľa prevádzkovateľov Ekocentra vhodným receptom na riešenie problémov, ktoré sa týkajú mnohých rómskych komunít.

Družstevná pri Hornáde 13. apríla (TASR) - Energetické zariadenia vyrobené z lacných materiálov či dokonca odpadu, vhodné na varenie, ako aj na vykurovanie, sú jednou z alternatív, ktoré môžu uľahčiť život chudobným komunitám na Slovensku. Ich vývojom sa zaoberá napríklad Ekocentrum SOSNA v Družstevnej pri Hornáde v okrese Košice - okolie.

"Pracujeme s nízkorozpočtovými riešeniami, ktoré sa dajú realizovať svojpomocne a z vlastných zdrojov. Nie sú určené výlučne pre chudobných s obmedzeným prístupom k energetickým zdrojom, ale napríklad aj pre mladých, ktorí sa dnes nechcú zaťažovať úvermi pri zariaďovaní svojich domácností,"
uviedol pre TASR predseda spomínaného Ekocentra Štefan Szabó.

V Družstevnej pri Hornáde vyvinuli v uplynulom období napríklad viacero prototypov splyňovacích piecok, ktoré sú vysoko účinné aj pri malej spotrebe odpadového dreva alebo slamy. "Jednoducho povedané, s minimálnym množstvom paliva sa na nich dá uvariť veľa jedla. Pracujú na systéme používanom napríklad počas druhej svetovej vojny pri prevádzke automobilov, keď bol nedostatok benzínu či nafty. Hlavne nákladné autá vtedy jazdili na drevoplyn," vysvetlil Szabó.

"Máme vyskúšaný aj prototyp takzvanej raketovej pece, ktorá sa dá postaviť z ílu a obyčajných starých tehál, takže tu nie je potrebný žiadny šamot. Dajú sa používať na varenie, ale aj na vykurovanie podobne ako kachľová pec," doplnil Szabó s tým, že takýto druh pece postavili pracovníci Ekocentra naposledy pre občianske združenia pracujúce s rómskymi komunitami, a to v Turni nad Bodvou, okres Košice - okolie, a v obci Rudlov vo Vranovskom okrese.

Jednoduchý ohrievač vody vyrobený z čiernej hadice a starého okna, varič zhotovený zo starej parabolickej antény vyloženej kúskami zrkadla či škatuľový varič pracujúci so zrkadlami a slnečnou energiou, sú ďalšie zariadenia, ktoré by podľa nadšencov alternatívnych zdrojov energie mohli v teplejších mesiacoch roka odľahčiť rodinné rozpočty nielen chudobných domácností.

Alternatívne zdroje energie sú podľa prevádzkovateľov Ekocentra vhodným receptom na riešenie problémov, ktoré sa týkajú mnohých rómskych komunít. "Lacné piecky, ktoré spotrebúvajú malé množstvo paliva by mohli zlepšiť životné podmienky v osadách, prípadne eliminovať drancovanie lesov v ich okolí. Sú to riešenia jednoduché, účinné, veľmi lacné a šetrné voči prírode. Uvítali by sme, ak by sa v budúcnosti dostali k chudobným komunitám na Slovensku aj cez aktívnu pomoc zo strany štátu," uzavrel Szabó.