Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Volieb sa zúčastnil aj 100-ročný pán Maciboba z Pichneho

Na snímke 100-ročný Michal Maciboba vhadzuje svoj hlas do volebnej urny počas voľby do Európskeho parlamentu v priestoroch obecného úradu v obci Pichne 24. mája 2014. FOTO TASR/Tomáš Doboš

Návštevu volebnej miestnosti absolvoval v sprievode svojej dcéry Dariny, volebná urna teda za ním domov putovať nemusela.

Pichne 24. mája (TASR) - Jedným zo Slovákov, ktorý si počas dnešného dňa uplatnil svoje voličské právo, je aj 100-ročný Michal Maciboba z obce Pichne v okrese Snina. Návštevu volebnej miestnosti absolvoval v sprievode svojej dcéry Dariny, volebná urna teda za ním domov putovať nemusela.

"Voliť chodím stále, aj počas prezidentských volieb som bol," poznamenal húževnatý dôchodca, ktorý odmieta tvrdenia, že za pomery na Slovensku nesú zodpovednosť iba politici. "Kto si ako zariadi, tak si aj tak žije," poznamenal.

Pre svoju rozvetvenú rodinu pozostávajúcu z piatich detí, ôsmich vnukov a deviatich pravnúčat si želá do budúcna samozrejme len to najlepšie. Uvítal by v tejto súvislosti aj pomocnú ruku zo strany predstaviteľov Európskej únie. Aj preto sa zúčastnil na dnešných eurovoľbách. "Hlavne, aby dali ľuďom prácu, toto je do života hlavné," podotkol.

Od života už tento bývalý šofér autobusu, ktorý sa stále stará sám o svoju domácnosť, nemá veľké očakávania. "Chcel by som samozrejme ešte požiť pár rôčkov v dobrom zdraví," vyznal sa. Že je ešte v celkom dobrej kondícii, dokazujú slová dcéry Dariny. "Predvčerom pokosil dvor s elektrickou kosačkou, je to jeho obľúbená robota, zabáva sa ňou. Posadili sme spoločne aj zemiaky na políčku pri dome, o ktoré sa stará."

Na tradičnú otázku, ako sa mu podarilo dožiť tak úctyhodného veku, usmievavý dôchodca odvetil, že v živote nikdy nešportoval. To čo ho vždy hnalo dopredu, bola každodenná práca. "V živote bola aj cigaretka, trocha alkoholu, ale všetko s mierou."



V najvyššie položenej miestnosti na Š. Plese kalamita voľby nenarúša

Na snímke smerova informačná tabuľa k najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku na Štrbskom Plese.
FOTO TASR/Oliver Ondráš
V najvyššie položenej volebnej miestnosti na Štrbskom Plese kalamita nijako nenarúša priebeh volieb do Európskeho parlamentu (EP).

"Je to zodpovedná úloha dohliadať na ich priebeh v tejto volebnej miestnosti, zatiaľ je všetko v poriadku a ako som ja tu, tak sme nikdy nemali žiaden problém s narušením verejného poriadku, prípadne s marením volieb," uviedol pre TASR náčelník Mestskej polície v Štrbe Emil Švorc.

Ešte týždeň pred voľbami však takí pokojní na Štrbskom Plese neboli, keďže aj tu strhla víchrica niekoľko stromov, ktoré zahatali miestne cesty.

"Aj my sme sa podieľali na odstraňovaní následkov kalamity, čo sa nám sčasti podarilo, hlavne sprejazdniť cestu z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso," dodal Švorc s tým, že voliči, ktorí nie sú odtiaľto, by nemali mať problém nájsť najvyššie položenú volebnú miestnosť. Po celej osade sú totiž umiestnené aj informačné a smerové tabule.

Volebný okrsok číslo 4. na Štrbskom Plese sa nachádza v nadmorskej výške 1340 metrov a je teda najvyššie položený na Slovensku. "Naša volebná miestnosť je nielenže najvyššie, ale je aj najkrajšia v Tatrách," zhodnotil predseda volebného okrsku číslo 4. Pavol Otčenáš. Na Štrbskom Plese majú zapísaných vyše 70 voličov, zvyknú tu však voliť aj návštevníci Tatier a turisti s voličskými preukazmi. Práve z tohto dôvodu majú v tomto okrsku pripravených 250 voličských lístkov.

"U nás je všetko pripravené, po kalamite sme upratali, takže voličom nič nebráni, aby prišli dať hlas svojmu kandidátovi. Všetci sú u nás vítaní," uzavrel Otčenáš. Prvý volič, okrem členov okrskovej komisie, prišiel na Štrbské Pleso odvoliť krátko po 8. hodine.



V Prešove je 21 okrskov v základných školách opravených z eurofondov


V meste Prešov volia voliči poslancov do Európskeho parlamentu v 81 volebných okrskoch, z nich 21 sídli v základných školách, ktoré mesto zrekonštruovalo práve z európskych zdrojov. Vo väčšine zo siedmich škôl je hneď viacero volebných okrskov. Najviac, konkrétne päť, je ich podľa hovorkyne mesta Prešov Veroniky Kmetóny Gazdovej na Základnej škole na Májovom námestí, ktorá ako jediná ešte prostriedky vo výške viac ako 1,32 milióna eur nevyčerpala úplne, pretože sa tu oprava práve vykonáva.

Najviac európskych peňazí sa ušlo najväčšej základnej škole v Prešove na ul. Československej armády, bolo to takmer 2,1 milióna eur, najmenej Základnej škole na Prostějovskej ulici. Celkovo boli základné školy v meste zrekonštruované za viac ako 10 miliónov eur. Obyvateľov ani toto však podľa členov volebnej komisie v jednej z týchto škôl neinšpirovalo k vyššej účasti.

„V tomto volebnom okrsku sme doteraz nezaznamenali žiaden problém, je tu pokojný priebeh volieb. Ľudia chodia priebežne, očakávali sme síce vyššiu účasť, ale možno sa v priebehu dňa zlepší situácia. Členovia okrskovej volebnej komisie ľudí pri odovzdávaní hlasovacích lístkov aj usmerňujú, že majú vložiť do obálky len jeden hlasovací lístok, takže sú informovaní. Všeobecne si však myslím, že sú málo informovaní o tom, ako europoslanci prispievajú svojou činnosťou na chod vecí u nás a asi ani nevnímajú, že volia v priestoroch zrekonštruovaných práve z európskych peňazí,“ povedal pre TASR predseda jednej z okrskových volebných komisií, sídliacej na Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove Dominik Höger. Vo vedľajšej volebnej miestnosti zasa komisia skonštatovala, že aj účasť nad 20 percent bude asi úspechom.

Jedna z voličiek, ktorú sme na chodbe školy stretli, povedala, že európske financie neboli motiváciou jej účasti na voľbách, no keďže jej syn navštevoval túto školu, vie z akých zdrojov bola budova školy zrekonštruovaná. Celkovo však vníma ako problém to, že o práci európskych poslancov je málo informovaná.



Volieb sa zúčastnia aj súťažiaci vo varení gulášu v Spišskej Sobote

Dnešných volieb do Európskeho parlamentu sa zúčastnia aj súťažiaci vo varení guláša v popradskej mestskej časti Spišská Sobota. Ide už o 9. ročník súťaže o spišskosobotský kotlík, ktorej sa zúčastnilo 24 družstiev z Popradu a okolia, ale aj ďalších slovenských miest. „Bude tu asi 500 ľudí, ale myslím si, že táto akcia nejako neovplyvní ich účasť na voľbách. Ak niekto chce voliť, tak pôjde, ak nechce, tak nepôjde, ale myslím si, že niektorí ľudia, vrátane mňa, pôjdu voliť po skončení súťaže,“ uviedol pre TASR spoluorganizátor podujatia Viliam Kocún.

Úlohou súťažiacich je dopoludnia urobiť čo najlepší guláš, ktorý budú následne rozdávať ľuďom. Tí potom vyhodnotia, ktorý guláš je najlepší a udelia mu certifikát. Víťazom sa stane ten, kto získa najviac certifikátov. „Volebná miestnosť je hneď vedľa miesta, kde súťažíme, takže oheň horí, mäso sa krája, moje družstvo pracuje a ja som mohol prísť ako prvý z nás odvoliť. Keďže aj jesť sa musí, myslím si, že aj voliť sa musí,“ povedal Miroslav Gordiak z tímu Hippo.

Do volebného okrsku číslo 35 prišiel svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu odovzdať aj člen Dobrovoľníckeho hasičského zboru (DHZ) zo Spišskej Soboty František Hudáč, ktorý zároveň spoluorganizuje súťaž vo varení gulášu. „Vážim si voľby, chodil som doteraz na všetky a asi aj budem chodiť naďalej. Doma som si pozorne pozrel zoznam kandidátov a verím, že som vybral toho správneho, ktorý bude robiť, to čo má,“ konštatoval.

Členovia spišskosobotskej volebnej miestnosti očakávajú, že dnes na obed nebudú musieť ísť ďaleko. „Keďže neďaleko je takáto výnimočná akcia, dáme si guláš priniesť priamo do volebnej miestnosti, už teraz sa na neho tešíme. Sme zároveň veľmi radi, že k nám prišli odvoliť aj účastníci tejto súťaže,“ dodala predsedníčka tamojšej volebnej komisie Monika Daňová.

Niektorí účastníci súťaže, ktorú organizuje DHZ zo Spišskej Soboty, pôjdu odvoliť až po jej skončení. Počas prípravy a varenia gulášu si chcú dobre premyslieť, komu svoj hlas odovzdajú. „Teraz pripravujeme mäso na najlepší guláš a pri tej príležitosti sa pripravujeme aj na eurovoľby. Hlas odovzdáme tomu, kto sa postará, aby sme sa na Slovensku mali lepšie, plus budú mať u nás tí kandidáti, ktorí si od nás kúpia najviac gulášu,“ dodáva jedna z členiek tímu Strážanov.