Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Expolicajt z Prešova je vinný z pohlavného zneužívania maloletej dcéry

Ilustračné foto Foto: TASR

Jozef P. by mal ísť do väzenia s minimálnym stupňom stráženia na sedem rokov, no ako uviedol po dnešnom vyhlásení rozsudku, odvolá sa proti rozhodnutiu OS.

Prešov 18. mája (TASR) – Bývalý policajt Jozef P., ktorý je od roku 2011 obžalovaný z pohlavného zneužívania maloletej dcéry, je podľa predsedníčky senátu Okresného súdu (OS) v Prešove vinný. Jozef P. by mal ísť do väzenia s minimálnym stupňom stráženia na sedem rokov, no ako uviedol po dnešnom vyhlásení rozsudku, odvolá sa proti rozhodnutiu OS.

Jozef P. tiež na pojednávaní povedal, že je nevinný a dcére by nikdy neublížil, dokonca hovoril o tom, že jeho dieťa bolo manipulované učiteľkou v škôlke i psychologičkou, ktorá s maloletou robila pohovor bez vedomia rodičov. To namietal aj obhajca. Ten v záverečnej reči poukázal na nezákonnosť znaleckého posudku psychologičky, ktorá tvrdila, že Natália bola sexuálne zneužívaná. Psychologička totiž podľa neho robila pohovor s dieťaťom v prítomnosti učiteľky, ktorá si všimla čudné správanie dievčaťa v materskej škole. Podľa Jozefa P. je tento prípad vykonštruovaný práve touto učiteľkou.

Na Okresnom súde v Prešove dnes na pojednávaní vypovedali znalci z odboru psychiatria a gynekológia. Podľa znalkyne z odboru psychiatria Jozef P. je heterosexuál s orientáciou na dospelé ženy a pri vyšetrení nereagoval na detské ani na násilné objekty. Znalkyňa vylúčila jeho pedofíliu. Znalec z odboru gynekológie skúmal fotografiu nájdenú v mobile bývalého policajta, kde boli ženské genitálie. Pre nekvalitnú fotografiu však nevedel presvedčivo určiť, či išlo o pohlavné orgány malého dievčaťa alebo dospelej ženy. Povedal však, že išlo o ženu, ktorá ešte nerodila.

Prokurátorka v záverečnej reči žiadala pre obžalovaného trest deväť rokov. Argumentovala tým, že proti obžalovanému stoja výpovede učiteľky v materskej škole, znalcov i psychologičky. Tá dokonca povedala, že štvorročné dieťa si nevie vymyslieť sexuálne zneužitie, nevie pomenovať genitálie, tak ako to vedelo toto, pretože fantázia takéhoto dieťaťa siaha iba po to, čo naozaj zažilo.

Súd sa ešte týmto prípadom bude zaoberať 1. júna. Na neverejnom pojednávaní má sudkyňa rozhodnúť o tom, či zruší opatrenia zákazu styku dieťaťa s otcom.