Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Festival Dni Spišského Jeruzalema zapíše svoj desiaty ročník

Na archívnej snímke návštevníci počas prehliadky Spišského hradu. Foto: TASR - Milan Kapusta

V blízkosti Spišského hradu v piatok 26. mája štartuje jubilejný 10. ročník kultúrno-duchovného festivalu Dni Spišského Jeruzalema.

Spišské Podhradie/Spišská Nová Ves 25. mája (TASR) - V blízkosti Spišského hradu v piatok 26. mája štartuje jubilejný 10. ročník kultúrno-duchovného festivalu Dni Spišského Jeruzalema. Člen organizačného tímu Vladimír Olejník z biskupstva v Spišskom Podhradí informoval, že návštevníkom počas troch dní okrem iného ponúknu dva koncerty chrámovej hudby a dve divadelné produkcie.

Vrcholom sobotného (27. 5.) programu bude koncert speváčky Kataríny Koščovej a dominantou nedeľnej (28. 5.) ponuky vystúpenie Pressburger Klezmer Bend, ktorá hrá v štýle židovskej hudby. Novinkou tohto ročníka bude moderovaná diskusia na tému putovania. "Nebudú chýbať tradičné programy, ako pobožnosť krížovej cesty, scénické stvárnenie pašiových udalostí, svätej omše a terénne exkurzie po prírodných a kultúrnych pamiatkach," priblížila Monika Tkáčová, riaditeľka Spišského kultúrneho centra, ktoré festival organizuje spolu s Prešovským a Košickým samosprávnym krajom, miestnym biskupstvom, levočskými skautmi a mestom Spišské Podhradie.

Spišský Jeruzalem je kalvária nachádzajúca sa v bezprostrednej blízkosti Spišskej Kapituly. Vznikala v rokoch 1666 - 1675 pod vplyvom jezuitskej spirituality. Ide o typologicky jedinečnú architektonickú pamiatku, barokovú sakrálnu krajinu, ktorá zobrazuje staroveké mesto Jeruzalem v krajine pomocou zastavení Via dolorosa.

Organizátori rozšírili ponuku sprievodných aktivít najmä pre deti. Kreatívna zastávka ponúkne mnohé tematicky orientované tvorivé a pohybové aktivity aj burzu kníh. Súčasťou areálu bude malý remeselný trh a nebudú chýbať vláčiky Spišiačik či Hanička. Návštevníci si budú môcť Spišský Jeruzalem prezrieť aj z konského povozu, prezrieť si mestské výstavné siene a navštíviť vernisáž. V ponuke bude aj komentovaná prehliadka kňazského seminára a možnosť rozhovoru na duchovnú tému. "Okrem kultúrneho programu budú mať návštevníci možnosť spoznať historické pamiatky, prírodné krásy a nájsť si svoj priestor na oddych, zastavenie a zamyslenie," upozornila Tkáčová.

Prvú jazdu absolvuje v sobotu aj turistický motorový vláčik Hanička. Primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta informoval, že na stálej trati Spišské Podhradie - Spišské Vlachy bude voziť nadšencov vlakovej dopravy počas víkendov až do 3. septembra. Motorový vozeň 810 odštartuje tento rok svoju siedmu sezónu a návštevníci aj vďaka nemu budú môcť spoznávať región. Využiť môžu aj plynulé vlakové napojenia v smere Margecany, Košice, Poprad či Bratislava. Spišskopodhradská samospráva jazdy zabezpečuje v spolupráci s LTE Slovakia, Klubom železničných historických vozidiel Poprad a mestom Spišské Vlachy.