Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Festival Prešov číta rád ponúka besedy s rôznymi hosťami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom našich besied a festivalu vôbec je predstaviť mladej generácii čitateľov nielen spisovateľov, ale aj šedé eminencie literatúry, priblížila Tatiana Hudačková.

Prešov 22. septembra (TASR) – Program s domácimi a zahraničnými hosťami ponúka festival Prešov číta rád, ktorý sa koná od stredy do piatka (24. 9.) v Prešove. Návštevníci sa môžu tešiť na rôzne besedy, ako aj výstavu a literárnu talkshow.

"Besedy sú situované na jednotlivých oddeleniach alebo sídliskových pobočkách knižnice, kde sa čitatelia i priaznivci literatúry stretnú s hosťami osobne,"
povedala riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Iveta Hurná. Niektoré besedy budú vysielané online. Jednotliví hostia navštívia i základné a stredné školy v Prešove, kde budú diskutovať so žiakmi a študentmi.

"Cieľom našich besied a festivalu vôbec je predstaviť mladej generácii čitateľov nielen spisovateľov, ale aj šedé eminencie literatúry. Napríklad vydavateľov, editorov, prekladateľov, ktorí stoja pri zrode knihy. Tento rok sme sa rozhodli zamerať na publicistov a cestovateľov píšucich o svojich zážitkoch z rôznych kútov Zeme," priblížila Tatiana Hudačková z projektového a marketingového oddelenia knižnice.

Súčasťou sprievodného programu je aj vernisáž ilustrácii Juraja Vačka a odovzdávanie ocenení Kniha roka PSK 2020.

"Pripravený je aj program pre verejnosť. Festival odštartuje v stredu publicisticko-cestovateľským večerom," informovala Hudačková. Hosťami besedy bude napríklad sinologička, autorka a blogerka Dominika Sakmárová. Svoje skúsenosti s cestovaním priblíži publicista, vydavateľ a dramaturg z Brna Petr Minařík.

"Na publicisticko-cestovateľský večer prijali pozvanie aj dvaja hostia z Poľska. Konkrétne novinár, prekladateľ, bývalý diplomat Tomasz Grabiński a spisovateľka a reportérka Katarzyna Boni, laureátka niekoľkých významných ocenení za knihu Gambare! Wokshopy smrti," priblížila Hudačková.

Vo štvrtok (23. 9.) nebude chýbať ani literárna talkshow pod taktovkou Dada Nagya. "Na doskách Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove moderátor aj tento rok privíta a vyspovedá hostí Prešov číta rád 2021," uviedla Hurná. Večerom bude sprevádzať hudobná skupina Hrdza. Pomyselnou bodkou za 16. ročníkom festivalu bude verejná beseda s kultúrnym publicistom, autorom jedinečných cestopisov po Česku a blízkom zahraničí Jiřím Peňásom z Českej republiky.

Podujatie podporil Fond na podporu umenia a mesto Prešov.