Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Festival Viva Italia štartuje vernisážou výstavy a premietaním filmu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Kľúčovým partnerom festivalu je tohto roku mesto Poprad.

Poprad 16. júna (TASR) – Podujatiami v Tatranskej galérii v Poprade dnes štartuje 4. ročník festivalu Viva Italia. O 17. hodine je tu pripravená vernisáž výstavy Pohľady na Taliansko s podtitulom Taliansky archív na Slovensku. Projekt vznikol s cieľom predstaviť talianske dedičstvo z rôznych hľadísk a vytvoriť tak mozaiku skúseností, ktoré identifikujú túto krajinu. „Nie sú to obrázky najznámejších miest, je to skôr malé Taliansko, to, ktoré vyrába, stará sa o krajinu, zachováva dediny, ktoré intenzívne prežíva vieru, ktoré v majstrovstve remeselníctva nachádza pluralitu kultúru a tvorivosti,“ informoval tvorca výstavy Claudio Argentiero, šéf Talianskeho archívu.

Okrem toho dnes v galérii slávnostne otvoria taliansky Kino festival zameraný na tému Retrospektíva Paola Sorrentina. Súčasťou otvorenia bude i prvá snímka Le conseguenze dell'amore. Na ďalšie filmy tohto medzinárodne úspešného režiséra, ktorý získal Oscara za najlepší zahraničný film Veľká nádhera, sa potom môžu diváci tešiť vo štvrtok 18. júna a v nedeľu 21. júna.

„Od stredy 17. júna začíname naplno, na Námestí sv. Egídia budú stánky s talianskymi špecialitami, privítame viac vystavovateľov ako vlani z viacerých regiónov. Dohromady ich bude 30 a rozložení budú na ploche 700 štvorcových metrov. Okrem iného sa návštevníci môžu tešiť na školu pizze, ochutnávku talianskej gastronómie, či niekoľko koncertov,“ vymenúva šéf organizačného výboru podujatia Fabio Bortolini z Občianskeho združenia Pre mesto. Na Námestí sv. Egídia vystúpi taliansky akustický gitarista Pietro Nobile, revival kvinteto Modale Group a pripravený je i koncert skupiny Zucchero Celebration Band. Zároveň sa uskutoční pokus o zápis do Guinessovej knihy rekordov vo vytvorení najväčšej talianskej vlajky z talianskych cestovín. Na festivale sa zúčastní aj aktuálna Miss Italia či finalistky Miss Spiša.

„Po prvýkrát bude súčasťou festivalu aj aktuálne dianie na európskej politickej scéne. Pre študentov a verejnosť je určené fórum na tému Ohrozenie mieru v Európe, na ktorom politológ Grigorij Mesežnikov s ďalšími hosťami prediskutuje aktuálnu situáciu na Ukrajine a jej dosah na ekonomickú situáciu na Slovensku, v Taliansku a ostatných krajinách EÚ. Pre zástupcov samospráv, malých a stredných podnikateľov, študentov a verejnosť je pripravený súbor workshopov Wigwam World Circuit,“ upozornil Bortolini.

Kľúčovým partnerom festivalu je tohto roku mesto Poprad, bez ktorého podpory a spoluorganizácie by festival podľa neho nemal súčasnú podobu. V rámci regionálneho partnerstva sa do podujatia po prvýkrát zapojili aj susedné mestá, Levoča usporiada v stredu v Mestskom divadle koncert Pietra Nobile a vo štvrtok mesto Vysoké Tatry v Kúpeľoch Nový Smokovec koncert skupiny Modale Group. Záštitu nad festivalom Viva Italia prevzala Taliansko-slovenská obchodná komora a Veľvyslanectvo Talianskej republiky. Je súčasťou programu Dolce Vitaj, júnového talianskeho festivalu na Slovensku. Presný program festivalu je na stránke www.premesto.sk