Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Textár Vlado Krausz vystavuje v galérii na Skalnatom Plese

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výstava sa koná v netradičných galerijných priestoroch vo výške 1751 metrov nad morom vo Vysokých Tatrách.

Vysoké Tatry 24. februára (TASR) - V priestoroch Galérie Encián na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách v týchto dňoch vystavuje slovenský textár a maliar Vlado Krausz výber zo svojej tvorby.

"Jej podstatou sú hra a radosť z bytia. Neokázalá, nevtieravá, ale výrazná a dynamická je jeho maľba, ide o mikrosvet vznikajúci takmer denníkovou formou. Vlado vníma rád veci po svojom, inak, odlišne a dáva divákovi zreteľne najavo, že treba využívať väčšiu časť mozgovej kapacity ako je to zvyčajne," vysvetľuje kurátorka Carmen Kováčová.

Autor podľa nej maľuje a zaznamenáva príbehy obyčajné až banálne. Zdanlivo malé bezvýznamné veci sa menia na veľké témy, ako sú smiech, radosť, úprimnosť, priateľstvo a samozrejme láska. "Všedné veci povyšuje na umenie. Volské oko sa premení na stôl, okolo ktorého sedí rodina," konkretizovala Kováčová. Autorova umelecká výpoveď podľa nej tematicky osciluje v dvoch polohách. Na jednej strane zobrazenie miesta a mesta, kde žije, prináša nové pohľady na staré uličky.

"Najviac emotívna je tvorba, kde si sám vyberá nové témy, postavy a postavičky, vzťahy a každodenné udalosti, ktoré interpretuje veľmi originálne. Maľuje to, čo sám považuje za dôležité, jedinečné a len tak potrebné pre život," dodáva Kováčová s tým, že fantazijnosť obrazov podporuje mierka, ktorá pripomína Gulliverove cesty. Typickým znakom autorovej tvorby je podľa nej vynikajúci pozorovateľský talent a ničím neskazený detský pohľad na svet.

"Vlado Krausz si dovoľuje ohromný luxus a dnes takmer nevídanú vec, byť sám sebou. Divák rýchlo vycíti jeho autentickosť a rád sa nechá uniesť bohatou fantáziou a výbušnou farebnosťou. Niekedy mám pocit, že intenzívna červená sa stáva signálnou farbou ako na semafore. Stáť a pozrieť sa, prikazuje direktívne z obrazu," zdôraznila kurátorka výstavy, ktorá nesie názov Okom o čom.

Diela Vlada Krausza sa v Galérii Encián podarilo inštalovať aj vďaka spolupráci medzi Galériou u anjela v Kežmarku a Tatranským okrášľovacím spolkom (TOS). Výstava v netradičných galerijných priestoroch vo výške 1751 metrov nad morom vo Vysokých Tatrách potrvá do konca Veľkej noci, teda do 20. apríla. "V tomto prípade však žiadame návštevníkov o pochopenie, pokiaľ z dôvodu nepriaznivého počasia bude Galéria Encián zatvorená," dodal Patrik Kolesár z TOS.