Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Kaštieľ a archeopark v Hanušovciach nad Topľou predvedú históriu skla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do sklárskeho remesla sa počas oboch dní bude môcť zapojiť aj laická verejnosť.

Hanušovce nad Topľou 23. júla (TASR) – Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24. a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020. O medzinárodnom podujatí pre laickú i odbornú verejnosť informoval Rastislav Žitný z marketingu Tripolitany – Krajského múzea v Prešove, pod ktoré patria aj kultúrne stánky v Hanušovciach.

Podľa odbornej pracovníčky múzea Eleny Dercovej bude odborná časť štvrtého ročníka vedecko-populárneho podujatia zameraná najmä na výskum histórie výroby skla v rôznych časových obdobiach. "Výnimočná bude určite prezentácia sklenených archeologických nálezov z rôznych lokalít," priblížila s tým, že účasť na konferencii prisľúbili viacerí odborníci na históriu a technológiu výroby skla, archeológovia, sklári a zástupcovia odborných škôl.

Do sklárskeho remesla sa počas oboch dní bude môcť zapojiť aj laická verejnosť. "Široká verejnosť vrátane detí sa bude môcť napríklad zúčastniť na experimentálnom tavení skla. A ako bonus si budú môcť vyrobiť sklenené výrobky podľa svojich predstáv, rôzne drobné predmety či šperky," doplnila.

Podujatie vďaka podpore Fondu na podporu umenia spolu s Prešovským samosprávnym krajom a Krajským múzeum v Prešove organizuje Komisia pre podporu interdisciplinárneho výskumu historického skla na Slovensku pôsobiaca pri výbore Slovenskej archeologickej spoločnosti SAV, FunGlass – Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Slovenská sklárska spoločnosť a Rona Lednické Rovne.

Program pre verejnosť v kaštieli a v archeoparku v Hanušovciach nad Topľou sa bude realizovať v čase od 8.00 do 18.00 h.