Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Hanušovce nad Topľou rekonštruujú malý kaštieľ z eurofondov

Na snímke kaštieľ počas rekonštrukcie. V Hanušovciach nad Topľou 28. júla 2015. Foto: TASR - František Iván

Hanušovskú pamiatku už nahlodal zub času. Schátraná stavba čaká na rekonštrukciu už niekoľko desaťročí.

Hanušovce nad Topľou 28. júla (TASR) - Obnova takzvaného malého kaštieľa odštartovala v týchto dňoch v Hanušovciach nad Topľou. Nový šat získa vďaka eurofondom.

Objekt si ešte v roku 1564 dala postaviť rodina Soósovcov. "Dnešné Hanušovce nad Topľou vlastnila do 17. storočia, kedy ich sobášnymi zväzkami získali Dežöfiovci," informoval TASR historik Vlastivedného múzea Samuel Bruss.

Podoba hanušovského paláca sa rokmi menila. Jeho obrannú vežu postavili dodatočne, a to v 18. storočí. "Súčasťou stavby bola svojho času drevená pochôdzna časť a jej okná v minulosti zdobili kamenné profily. Súčasná strecha tiež nie je pôvodného tvaru. Kedysi tu bola nádherná renesančná atika," ozrejmil Bruss.

Pôvodným prvkom interiéru sú zachované renesančné klenby s ornamentmi. Objekt je ďalej zaujímavý prepracovaným vetracím a vykurovacím systémom a zachovanými pivničnými priestormi. Ich múry majú hrúbku vyše dva metre.

Nárožné časti Soósovského sídla zdobilo kedysi listové sgrafito. Tento dekoračný prvok odhalili pri nedávnom výskume pod vrstvami omietky. V sutinách pivnice sa zasa našli masívne ozdobné kachlice. Sú pozostatkom niekdajšej pece kaštieľa.
Malý kaštieľ: Soósovské sídlo zdobilo kedysi listové sgrafito

Hanušovskú pamiatku už nahlodal zub času. Schátraná stavba čaká na rekonštrukciu už niekoľko desaťročí. Naposledy ju využívali na kultúrne účely, keď tu sídlila knižnica a kino. Objekt kedysi slúžil aj miestnym žandárom, vojakom na skladové účely a bežným Hanušovčanom na bývanie.

Rekonštrukciu tejto pamiatky podporila finančne Európska únia. Vyžiada si približne 1,2 milióna eur. Projekt v réžii mesta Hanušovce rieši stavebnú časť, ale i nákup rôzneho vybavenia pre potreby Mestského kultúrneho strediska. Zrekonštruované priestory budú sídlom tejto organizácie.
Mesto rekonštruuje Malý kaštieľ z eurofondov

Za získané peniaze mesto opraví strechu, vonkajšie a vnútorné omietky, vymení okná, podlahy, dvere, rozvody elektriny a vody. Nakúpi tiež novú počítačovú techniku i nábytok. Do vynovených priestorov sa vráti knižnica. Pribudnú tu ďalej koncertná a obrazová sála a priestory pre pôsobenie rôznych miestnych organizácií, informoval pred časom primátor Hanušoviec Štefan Straka.

Soósovský kaštieľ nie je jedinou pamiatkou v jadre šarišského mestečka. Nachádza sa tu aj renesančno-barokový kaštieľ rodiny Dežöfiovcov, v ktorom dnes sídli Vlastivedné múzeum. Ďalej tu možno nájsť takzvaný Dom Kňašinského s etnografickou výstavou Duch národa a ranogotický kostol Nanebovzatia Panny Márie z prvej polovice 13. storočia. Pred mnohými storočiami patril johanitom. Novým lákadlom pre návštevníkov Hanušoviec je nedávno postavený archeopark.