Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: V obci Harakovce nechce byť nikto starostom ani poslancom

Harakovce. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Obyvatelia obce vnímajú túto situáciu ako fakt a život tam beží ako doteraz.

Harakovce 6. marca (TASR) – V niektorých obciach na Slovensku sa budú v sobotu 7. marca konať opakované komunálne voľby. V obci Harakovce, okres Levoča, však opäť nikto nekandiduje na post starostu a záujem nie je ani o kreslo poslanca. Je to tak už od roku 2010, keď skončilo volebné obdobie starostke Božene Melíškovej. Tá však obec spravuje doteraz, a to aj napriek tomu, že ju nikto nevolil.



„Ja sa v podstate môžem vzdať mandátu, ale teoreticky nemám komu. Takže mojou prácou je to isté, čo aj doteraz, aby obec fungovala. Keď napríklad treba vybaviť stavebný úrad, poplatiť faktúry, dane, keď niekto potrebuje nejaké potvrdenie, hlásenie o sťahovaní, účtovnícke veci atď.,“ vymenúva Melíšková. Starostka sa riadi všeobecne záväznými nariadeniami, ktoré obec prijala, keď ešte mala aj obecné zastupiteľstvo.

Obyvatelia obce Harakovce berú túto situáciu ako fakt a život tam beží ako doteraz. „Keby niekto chcel, pokojne ma môže vymeniť, ale nikto o to nemá záujem. Myslím si, že je to kvôli tomu, že je u nás dosť prestarnuté obyvateľstvo a mladí, ktorí tu ostali, pracujú mimo obce, prípadne v zahraničí, tak na to nemajú čas,“ zdôvodnila Melíšková, ktorá za svoju prácu ani nepoberá plat. Ročný rozpočet obce sa totiž pohybuje na úrovni 10.000 až 11.0000 eur, čo stačí akurát na zabezpečenie základných funkcií obce. Niektoré činnosti potrebné pre fungovanie tejto malej dedinky, ako napr. odpratávanie snehu z chodníkov, si obyvatelia zabezpečujú svojpomocne.

V Harakovciach momentálne žije 59 obyvateľov, z toho len šesť detí, pričom najmladšie má päť rokov. Počet občanov tu podľa Melíškovej klesá už dlhodobo, je to predovšetkým pre to, že veľa mladých odišlo za prácou do iných miest, prípadne aj za hranice Slovenska. Harakovce sú od najbližšieho mesta, ktorým je Spišské Podhradie, vzdialené 16 kilometrov, obec sa nachádza v blízkosti tunela Branisko. Aj napriek tomu, že obec nemá zvoleného starostu ani poslancov, minulý rok sa tu podarilo opraviť kostol. V obci nie je krčma, futbalové ihrisko ani potraviny, ľudia, ktorí tu ostali, sa však na nič nesťažujú. „Aj keď sme malá obec, chcem pokračovať v tom, čo robím, aby sme úplne nezanikli, a aby nás nepričlenili k nejakej inej obci,“ uzavrela Melíšková.