Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Hladina Domaše stúpa, vodohospodári zvýšujú odtok z nádrže

Vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove Miroslav Benko informoval, že dnešným dňom sa začalo z Domaše vypúšťať opätovne o niečo viac vody.

Vranov nad Topľou/Domaša 1. apríla (TASR) - Vodohospodári sa po rokovaniach so zástupcami Odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove rozhodli opätovne zvýšiť odtok vody z Domaše. Jej hladina totiž v posledných týždňoch stúpla.

Z Domaše sa pre nízky stav vody zapríčinený chýbajúcimi zrážkami počas zimy vypúšťalo od 8. marca tohto roka oproti pôvodným 4,9 kubickým metrom (m3) zakotveným v štandardnom manipulačnom poriadku nádrže len 2,5 m3 vody za sekundu.

Vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove Miroslav Benko informoval, že dnešným dňom sa začalo z Domaše vypúšťať opätovne o niečo viac vody, a to 3,5 m3 za sekundu. Táto úprava manipulačného poriadku bude podľa jeho slov v platnosti do konca mája tohto roka.



"Teraz je prítok stále mierne vyšší ako odtok, takže voda v Domaši stúpa. Napríklad v piatok 28. marca mala hladina úroveň 157,55 metra nad morom, to znamená, že situácia je zatiaľ celkom dobrá," konštatoval Benko.

Domašu pomáhal napĺňať v uplynulých rokoch na jar topiaci sa sneh. Pre jeho prakticky nulové zásoby v povodí Ondavy vkladajú kompetentní v tomto roku nádeje do dažďových zrážok.

"Myslím si, že keď v apríli a máji nám poprší aspoň 8 dní v mesiaci, tak vodnú hladinu na úrovni 158 metrov nad morom, ktorú si prajú starostovia priľahlých obcí v okolí Domaše, ako aj rekreanti, by tá vodná nádrž mohla mať," uzavrel Benko.