Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

ME v horskej cyklistike na Slovensku budú iné v charaktere trate

Na snímke zľava primátor mesta Svit Miroslav Škvarek, šéf orgnizačného výboru majstrovstiev Európy v horskej cyklistike Ivan Zima a primátor Popradu Jozef Švagerko počas tlačovej konferencie k ME 2017 v Poprade 10 januára 2017. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podujatie je pod Tatrami naplánované na 11.-13. augusta.

Poprad 10. januára (TASR) – V rámci 18. ročníka Škoda Horal MTB Maratónu sa v podtatranskom meste Svit uskutočnia aj majstrovstvá Európy v horskej cyklistike. Podujatie je pod Tatrami naplánované na 11.-13. augusta. Ako počas utorkového brífingu uviedol riaditeľ podujatia Ivan Zima, trať európskeho šampionátu sa pôjde na dvoch tratiach, pričom dlhá elite trať bude mať 134 km.

"V sobotu 12. augusta bude prebiehať klasický Horal MTB Maratón pre kohokoľvek, ide o otvorené preteky. V nedeľu 13. augusta sa uskutočnia majstrovstvá Európy, ktoré budú len pre registrovaných pretekárov. Tímy z celej Európy tu delegujú svoje reprezentačné tímy," uviedol Zima.

Dlhá trať bude mať 134 km, kratšia trasa bude určená pre ženy a starších pretekárov a bude dlhá 74 km. Trať elite povedie zo Svitu, smerom na Spišskú Teplicu do Lopušnej doliny smerom na Vikratovce. Odtiaľ trasa smeruje až ku Slovenskému raju k obci Vernár, odtiaľ smerom na Telgárt, Šumiac a Kráľovú hoľu. Horskí cyklisti pôjdu naspäť smerom na Liptovskú Tepličku, Lopušnú dolinu a cieľ pretekov bude vo Svite.

Organizátori podujatia sa v uplynulých rokoch boli pozrieť aj na európsky šampionát v Nemecku a Lotyšsku. "Budeme iní v charaktere trate. Tam to boli 50 km okruhy v zvlnenej krajine. U nás je to jeden dlhý 134 km okruh v horskom prostredí, takých maratónov v Európe veľa nie je," podotkol riaditeľ pretekov. Podľa neho sa na pretekoch zúčastní európska špička na čele s českým olympijským víťazom z Londýna 2012 Jaroslavom Kulhavým.

Zima poznamenal, že ide o náročnú úlohu, preto mesto Svit hľadá partnerov a ponúka im aj možnosti spolupráce. "Máme veľký záujem o to, aby sa mesto Poprad stalo našim partnerom a spoluorganizátorom. Hľadáme riešenia tak, aby Poprad do toho mohol vstúpiť a verím, že sa nám to podarí," povedal Zima. Primátor mesta Poprad Jozef Švagerko uviedol, že organizovanie pretekov nie je len záležitosť mesta Svit, ale ide o celoregionálnu záležitosť.

Okrem súťaží pre dospelých bude v rámci víkendu pripravená aj súťaž pre deti, pôjde o detskú Tour Petra Sagana.