Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Horskí záchranári pomáhali poľským kolegom pri páde dvoch turistov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pre nepriaznivé poveternostné podmienky prebehla záchranná akcia pozemne.

Vysoké Tatry 29. decembra (TASR) - So žiadosťou o súčinnosť sa na Horskú záchrannú službu (HZS) v pondelok (28.12.) obrátili záchranári poľského TOPR-u (Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe). Z HZS informovali, že v oblasti Kasprovho vrchu na poľskej strane im bol nahlásený pád dvoch turistov, pričom jeden z nich bol v poriadku, ale s druhým sa už skontaktovať nepodarilo.

Pre nepriaznivé poveternostné podmienky prebehla záchranná akcia pozemne. Zo slovenskej strany vyrazili piati záchranári HZS z Tichej doliny do Zadnej Tichej doliny pod Suché sedlo, odkiaľ mal turista spadnúť. Výstup záchranárov komplikovali popadané stromy, ktoré bránili prechodu od rázcestia pod Tomanovou dolinou. Zároveň zostupovali po žltom turistickom chodníku naproti slovenským záchranárom ich kolegovia z TOPR-u. Tým sa podarilo nájsť postihnutého mladého poľského turistu.

Poliak mal podľa horských záchranárov obrovské šťastie, keďže po páde na zľadovatenom teréne, kde sa šmýkal približne 700 metrov, nevykazoval žiadne ťažšie zranenia. Záchranári HZS spolu s Poliakmi pacienta ošetrili, zabalili a transportovali do doliny. Terénnym vozidlom HZS bol prevezený na Podbanské a odovzdaný privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho transportovala do nemocnice na ďalšie vyšetrenia.