Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Vybavenie zariadenia pre seniorov v Humennom stálo zatiaľ 140.000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zariadenie plánujú otvoriť v januári budúceho roka.

Humenné 1. augusta (TASR) – Interiérové vybavenie novopostaveného zariadenia pre seniorov na Starinskej ulici v Humennom stálo mesto doposiaľ 140.000 eur. Ako informuje na svojej webovej stránke, potrebné je ešte ďalšie vybavenie, ako aj úpravy v exteriéri. Zariadenie plánujú otvoriť v januári budúceho roka.

Aktuálne sú kompletne zariadené izby nábytkom vrátane bytového textilu. Každý klient bude mať vlastnú skriňu, nočný stolík a poličku. Izby disponujú tiež stolom a stoličkami. Vybavená je už kuchyňa,“ uvádza s tým, že v izbách majú tiež pribudnúť televízory a vybaviť musia ešte sociálne zariadenia, práčovňu, technickú miestnosť i vstupnú halu. Úpravy v exteriéri majú zahŕňať oplotenie, parkovacie plochy, lavičky či výsadbu okrasnej zelene.

Kapacita zariadenia má byť 40 klientov, prevádzku bude zabezpečovať 20 zamestnancov. „Všetky potrebné podklady k registrácii už má Prešovský samosprávny kraj. Po jej schválení pristúpime k podaniu žiadosti o dotáciu z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o finančný príspevok na poskytnutie sociálnej služby na klienta. Príspevok je viazaný na stupeň odkázanosti. Poskytnutý bude v roku 2022 na IV. stupeň odkázanosti pre všetkých klientov. Od roku 2023 už podľa skutočného stupňa odkázanosti,“ vysvetlila vedúca odboru správy Zariadenia pre seniorov Mária Vaľová.

Zariadenie pre seniorov vzniklo v lokalite Dubník prestavbou materskej školy, ktorá bola niekoľko rokov nevyužívaná na svoj účel a bola v zlom technickom stave. Celkové náklady na výstavbu boli vo výške 1,8 milióna eur. Samospráva získala zo Štátneho fondu rozvoja bývania dotáciu vo výške 957.450 eur, zvyšok hradila z vlastných zdrojov. Na dofinancovanie stavby sú podľa radnice potrebné ďalšie finančné prostriedky z mestského rozpočtu.