Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Na obnovu humenského kaštieľa pôjde vyše 2,3 milióna eur

Vihorlatské múzeum Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Renovácii kaštieľa, kde sídli Vihorlatské múzeum, predchádzali trojročné prípravy a konzultácie s pamiatkarmi.

Humenné 30. júna (TASR) - Komplexnou obnovou za približne 2,35 milióna eur prejde renesančný kaštieľ v Humennom, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Jeho rekonštrukciu zaplatí Prešovský samosprávny kraj (PSK) z úveru poskytnutého Európskou investičnou bankou.

Ako informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, projekt rekonštrukcie odštartoval v máji tohto roka a potrvá približne 11 mesiacov. Jeho súčasťou bude kompletná výmena strechy, sanácia krovu a zateplenie podkrovia, obnova vonkajších fasád, komplexná výmena okien kaštieľa, výmena jeho vstupnej brány, statické zabezpečenie obvodových múrov ich odvlhčenie a ďalšie práce.

Renovácii kaštieľa, kde sídli Vihorlatské múzeum (VM), predchádzali trojročné prípravy a konzultácie s pamiatkarmi. "Nakoľko v kaštieli nebol v minulosti robený komplexný reštaurátorsko-architektonický a historický prieskum, podmienkou rekonštrukcie bol práve prieskum. Jeho výstupom je 290-stranová publikácia formátu A4," povedala Fitzeková.

Rekonštrukcia pamiatky má podľa jej slov svoje špecifiká. Pôjde napríklad o opravu fasády, ktorá sa uskutoční nie v stavebnom, ale v reštaurátorskom režime. Prínosom projektu tak bude historicky verne zrekonštruovaná budova kaštieľa. Návštevníci sa môžu tešiť na jeho nový vizuál, ale i zvýšenú kvalitu poskytovaných služieb.

Riaditeľ VM Vasil Fedič pre TASR uviedol, že revitalizácia kaštieľa zatiaľ prebieha podľa vopred stanoveného harmonogramu. Múzeum s umelecko-historickou a prírodovednou expozíciou funguje počas stavebných prác v klasickom režime.