Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

HUMENNÉ: Na prechádzky do centra láka skanzen i historický park

Na snímke park na Sídlisku I v Humennom Foto: TASR/Tomáš Doboš

Park mieru, ktorý je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou, patrí v Humennom k najnavštevovanejším.

Humenné 30. mája (TASR) - Rôzne parky v meste a okolí navštevujú Humenčania, aby si oddýchli, prípadne v nich aktívne strávili voľný čas.

Park mieru, ktorý je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou, patrí v Humennom k najnavštevovanejším. Je situovaný v centre mesta v okolí tamojšieho kaštieľa. Známy je množstvom vzácnych stromov, o ktorých informujú nedávno inštalované panely. Ich výrobu financovala Oblastná organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš.

Na tabuliach sa okrem dobovej fotografie kaštieľa a parku nachádza maľovaná mapa. Sú na nej číslami označené stromy, ktoré možno v parku nájsť, spolu s ich názvami. Dajú sa tu obdivovať napríklad majestátne duby, buky či borovice, ale aj platan javorolistý, ginko dvojlaločné, gledíčia trojtŕňová alebo ľaliovník tulipanokvetý.

V parku, kde dnes rastie približne 800 stromov, sa nachádza ďalšia humenská atrakcia. Je ňou skanzen ľudovej architektúry s 15 objektmi. Dominuje mu kostolík sv. Michala archanjela z roku 1764, ktorý získal po nedávnej rekonštrukcii nový šat. Poškodené opláštenie nahradili nové drevené šindle.

"Ďalšou zelenou a vyhľadávanou dominantou mesta je zrevitalizovaný Park Jednotka, pri hoteli Karpatia," informoval TASR hovorca humenskej radnice Kamil Kobák. Oddychová zóna v susedstve autobusovej a železničnej stanice prešla v lani rozsiahlou rekonštrukciou za vyše 380.000 eur.

Revitalizácia parku pozostávala z obnovy chodníkov, vybudovania novej fontány i parkovacích miest. V areáli ďalej pribudla drobná architektúra, nové lavičky, detské ihrisko, odpadkové koše, nové osvetlenie i prvky kamerového systému, ktorý dohliada na väčšiu bezpečnosť návštevníkov.

"Ďalším obľúbeným miestom Humenčanov je lesopark Hubková. Slúži nielen na oddych, ale aj na prechádzky, opekačky či rodinné výlety. Ponúka turistické chodníky, cyklotrasu, lavičky a ohniská so sedením," priblížil hovorca Kobák. Lesopark, v ktorom nesmie chýbať studnička, je podľa neho zároveň obľúbeným miestom hubárov.

Humenné má aj ďalšie zelené plochy, ktoré vyhľadávajú domáci. Nová výsadba zatraktívnila naposledy Námestie slobody a Park za Duklou, kde pribudli jedľa nordmannova, hloh, hrab, lipa malolistá, borovica čierna a smrek pichľavý.