Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

V Humennom potečie pivo potokom, prichádzajú Švejkove pivné dni

Ilustračné foto Foto: TASR

Počas štyroch dní festivalu bude možné ochutnať v Humennom z viac ako 40 druhov piva.

Humenné 8. apríla (TASR) - Na viac ako 40 druhoch zlatistého moku si budú môcť pochutnať návštevníci Švejkových pivných dní, ktoré sa uskutočnia na prelome apríla a mája tohto roka v meste Humenné.

"Humenská radnica pripravila pre svojich obyvateľov a návštevníkov netradičný návrat do obdobia, keď bolo mesto známe tým, že sa v ňom dali kúpiť všetky druhy piva vyrábaného v bývalom Československu," uviedla na margo 1. ročníka pripravovaného podujatia hovorkyňa Mestského úradu Michaela Slivková Kirňaková. Premiérové Švejkove pivné dni sa uskutočnia v Humennom v dňoch 30. apríla až 3. mája.

Počas štyroch dní festivalu bude možné ochutnať v Humennom z viac ako 40 druhov piva, medzi ktorými nebude chýbať najlepší ležiak na svete za rok 2010. "Do mesta zavítajú pivovary nielen zo Slovenska, ale aj z Belgicka, Poľska či Českej republiky," doplnila hovorkyňa s tým, že súčasťou sprievodného programu pivných dní budú aj hudobné vystúpenia v podaní country skupín a dychoviek.

Pripravované podujatie pomenovali organizátori po postave dobrého vojaka Švejka z románu Jaroslava Haška, ku ktorému pivo nepochybne patrí. Od roku 2000 je symbolickou ozdobou parku pri humenskej železničnej stanici Švejkova socha. Pripomína epizódu zo známeho príbehu českého autora, keď sa spomínaný vojak rakúsko-uhorskej armády zastavil cestou na východný front aj v meste Humenné.