Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Pre prípad karantény bezdomovcov má Humenné pripravený byt

Bezdomovec s ochranným rúškom na tvári sedí na námestí počas koronavírusovej pandémie v sobotu 4. apríla 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Na realizáciu dozoru má samospráva v pláne osloviť o súčinnosť a výpomoc Ozbrojené sily SR.

Humenné 6. mája (TASR) – V prípade potreby izolácie ľudí bez domova pri výskyte pozitívne testovaných na nový koronavírus v ich komunite má mesto Humenné pripravené karanténne priestory v budove Centra voľného času (CVČ) Dúha. Ako pre TASR potvrdil Marián Škuba z tlačového referátu humenského mestského úradu, mesto tak reaguje na uznesenie vlády SR.

"Priestor tvorí byt s troma miestnosťami v budove CVČ Dúha so samostatným vstupom. Je na prvom nadzemnom podlaží a spĺňa kritériá, keďže v dvoch miestnostiach sa nachádza umývadlo s tečúcou teplou vodou, na spoločnej chodbe je kuchynská linka. K dispozícii sú toalety pre ženy a mužov samostatne a sprcha o podlažie nižšie," konkretizoval s tým, že kapacitne dokáže poskytnúť karanténne ubytovanie siedmim osobám. Ako tiež Škuba doplnil, priestor je vhodný aj z dôvodu, že CVČ od 12. marca na základe nariadenia primátora mesta a následne aj hlavného hygienika nevykonáva svoju činnosť.

Náklady na karanténne zriadenie zatiaľ mesto podľa Škubu nemalo žiadne. V prípade, že bude potrebné obsadiť ho, plánuje mesto využiť možnosť štátnej dotácie v zmysle nariadenia vlády z 28. apríla, a to konkrétne na zabezpečenie stravy a nepretržitého dozoru. Na realizáciu dozoru má samospráva v pláne osloviť o súčinnosť a výpomoc Ozbrojené sily SR.

Ako Škuba doplnil, mesto Humenné aktuálne eviduje 26 bezdomovcov, z ktorých je šesť žien. O dve voľné izby v mestskom zariadení núdzového bývania podľa jeho slov záujem nemajú, keďže je v ňom pobyt spoplatnený a platí v ňom zákaz konzumovať alkohol.