Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

V Humennom spustili v plnom režime nový mamograf

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Finančné prostriedky vo výške približne 124 000 eur na nový mamograf nemocnica získala z eurofondov.

Humenné 15. októbra (TASR) – Symbolicky na Medzinárodný deň za zdravé prsia spustili v piatok v Nemocnici Svet zdravia v Humennom v plnom režime nový mamograf, ktorý je súčasťou rádiologického oddelenia. Ako o tom TASR informovala PR špecialistka súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Bianka Krejčíová, za rovnaký čas bude možné vyšetriť viac pacientok.

„Nikto z nás by nemal zabúdať na to, že rakovina prsníkov je závažné ochorenie a mamografické vyšetrenie je dôležitá forma preventívnej diagnostiky. Teším sa, že pacientky v našej nemocnici dostanú ešte kvalitnejšie mamografické vyšetrenie, ktoré si zaslúži každá žena," povedal riaditeľ nemocnice Jaroslav Marčišin.

Nový digitálny mamograf vyžaruje nižšiu dávku žiarenia. Okrem lepšej rozlišovacej schopnosti dokáže zachytiť aj veľmi malé, len niekoľkomilimetrové zmeny. V roku 2019 v humenskej nemocnici mamograficky vyšetrili približne 4000 pacientok. Ich počty dokážu po spustení nového mamografu zvýšiť.

„Najväčší prínos nového mamografického RTG zariadenia je väčšia efektivita práce bez potreby vyvolávať snímky. Za rovnaký čas aj preto dokážeme vyšetriť väčšie množstvo pacientok," vysvetlila primárka rádiologického oddelenia Slávka Karasová.

Mamograf snímky archivuje v elektronickej podobe, čím sa eliminuje možnosť straty alebo znehodnotenia obrazu časovým faktorom. Finančné prostriedky vo výške približne 124.000 eur na nový mamograf nemocnica získala z eurofondov. Stavebnú časť za 35.000 eur financovalo Prešovské zdravotníctvo, a. s.