Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Humenné stavia cyklochodník spájajúci centrum s rekreačnou oblasťou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ukončenie výstavby avizuje zhotoviteľ v novembri, obyvatelia Sídliska II A budú musieť strpieť obmedzenia súvisiace s prácami.

Humenné 18. mája (TASR) – Rozšírenie zelenej infraštruktúry v meste Humenné pokračuje, od utorka sa začína stavať cyklochodník, ktorý prepojí nábrežie rieky Laborec, centrum mesta a rekreačnú oblasť Hubková. Ukončenie výstavby avizuje zhotoviteľ v novembri, obyvatelia Sídliska II A budú musieť strpieť obmedzenia súvisiace s prácami.

Ako na interenetovej stránke mesta informuje Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu (MsÚ), na cyklochodník sa premení úsek chodníka od kruhového objazdu pri Ševčenkovej ulici, odkiaľ bude pozdĺž cesty druhej triedy na smer Medzilaborce pokračovať cez časť Hrnčiarskej ulice k Tyršovej a Puškinovej ulici, kde sa napojí na už jestvujúci cyklochodník na Ulici osloboditeľov. "Dĺžka rekonštruovanej časti cyklochodníka na úseku Ševčenkova – Puškinova je približne jeden kilometer," doplnil Slavomír Jančík z odboru koncepcie a rozvoja mesta MsÚ s tým, že na Puškinovej zároveň vznikne približne 80 metrov nového chodníka.

Starý chodník v lokalite bude zlikvidovaný, odstráni sa z neho asfalt i obrubníky. "Šírka upraveného cyklochodníka bude tri metre, len popri futbalovom štadióne bude zúžený na 2,1 metra, čo ovplyvňujú inžinierske siete, respektíve pozemky, ktoré nie sú v správe mesta," ozrejmil Jančík. Súčasťou projektu je aj osadenie nového mestského mobiliáru.

Samospráva zároveň avizuje obmedzenia súvisiace s výstavbou cyklochodníka, najmä počas odstraňovania starého asfaltu. Týkajú sa hlavne pohybu, realizátor stavby však tiež upozorňuje na možnosť zvýšenej hlučnosti, prípadne i poškodenie trávnika. Ten však po ukončení prác sľubuje sanovať do pôvodného stavu.

Projekt rekonštrukcie cyklochodníka a jeho predĺženie do prímestskej rekreačnej oblasti Hubková s rozpočtovým nákladom viac ako 153.300 eur realizuje mesto vďaka finančnej dotácii Prešovského samosprávneho kraja v rámci výzvy pre región vo výške 105.000 eur.