Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Monika Jankovská radila občanom ako sa brániť pred nebankovkami

Na snímke vľavo štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská, vpravo primátor mesta Veľký Šariš Mikuláš Drab Foto: TASR/Milan Kapusta

V obci Veľký Šariš riešila aj konkrétne problémy občanov.

Veľký Šariš 4. apríla (TASR) - Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská dnes navštívila mesto Veľký Šariš v okrese Prešov, kde sa stretla s občanmi, aby prediskutovali možnosti ako sa brániť pred praktikami nebankových subjektov, šmejdov a úžerníkov. Občanom predstavila aj dve brožúry, ktoré informujú ako postupovať, ak sa stali obeťami nekalých obchodných praktík.

"Pripravili sme dve brožúry pre občanov. Je to sedem krokov na ochranu spotrebiteľa - Ako sa brániť proti nekalým praktikám nebankových subjektov a druhú - Ako sa brániť proti nekalým praktikám podomových predajcov. Ľudia sa môžu obrátiť na stránku www.branitsaoplati.sk, kde sú kontakty na občianske združenia, ktoré pomáhajú spotrebiteľom. Na tejto stránke je aj kontakt na komisiu, ktorá pracuje na ministerstve spravodlivosti a posudzuje podmienky v spotrebiteľských zmluvách," informovala Jankovská.

Poznamenala, že poškodený človek môže jednoducho napísať list na ministerstvo spravodlivosti a vysvetliť, čo sa mu stalo. Podľa Jankovskej ľudia musia viac veriť komisii aj ministerstvu a bez obáv povedať, čo sa im stalo, lebo až vtedy im dokážu pomôcť.

Na stretnutí riešili aj problémy konkrétnych občanov. Prišla sem napríklad Prešovčanka Jana Ľ., ktorá si pred siedmimi rokmi požičala 400.000 korún od nebankovej spoločnosti a prišla o dom, no pôžičku v dôsledku vysokých úrokov stále spláca. Ak by svoj dom získala pomocou súdov späť, chcela by ho dať na charitu, aby pomohol ľuďom ako ona.

Primátor mesta Veľký Šariš povedal, že v meste je veľa dôchodcov a iných skupín obyvateľstva, ktorí už podľahli týmto praktikám. Dokonca, poznamenal, predajcovia si aj na mestskom úrade prenajímajú miestnosť, kde predávajú nejaké produkty a robia to pod puncom mesta. Preto vyzval občanov, aby sa nenechali oklamať ani takými predajcami.

Jankovská dodala, že predajcovia už prešli na praktiky domácich párty, ale aj tam sú účastníci chránení zákonom a nemusia nič kúpiť.

Podľa tajomníčky sú na Slovenku momentálne 3 milióny exekúcií a z nich je exekvovaných 30.000 dôchodcov.