Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Následky kalamity sú horšie, ako sa čakalo, vyhlásil minister Žiga

Na snímke minister životného prostredia Peter Žiga SR (vpravo) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek počas letu vrtuľníkom nad kalamitným územím vo Vysokých Tatrách 23. mája 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Potvrdil to dnes minister životného prostredia po obhliadke z vrtuľníka.

Poprad 23. mája (TASR) – Veterná kalamita, ktorá postihla územie Tatier minulý týždeň, má horšie následky, ako sa čakalo. Novinárom to dnes po obhliadke z vrtuľníka potvrdil minister životného prostredia SR Peter Žiga s tým, že vietor zlámal v Tatranskom národnom parku (TANAP) asi pol milióna kubických metrov (m3) drevnej hmoty. Z toho len na území Štátnych lesov (ŠL) TANAP je to asi 150.000 m3, ostatné je na súkromných pozemkoch.

"Je tam zničených aj veľa biotopov, pripravovanú zonáciu Tatier určite budeme musieť trošku pozastaviť a vypočítať následky kalamity, budeme ju musieť zrejme nanovo pripraviť," uviedol Žiga s tým, že zonácia však momentálne nie je až taká podstatná. Podstatné je podľa ministra zachrániť v Tatrách to, čo sa ešte dá. Zo svojho rezortu poskytol okamžite finančné prostriedky Štátnej ochrane prírody na nákup motorových píl, rukavíc, sekier a pohonných hmôt, aby bolo možné čo najskôr vyčistiť turistické chodníky. Ostatné škody, ktoré vietor napáchal v rámci celého Slovenska, bude musieť Ministerstvo životného prostredia SR ešte zrátať a na základe toho spolu s rezortom pôdohospodárstva pripraví materiál na rokovanie vlády SR.



Najhoršia kalamita postihla Západné Tatry

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga (vpravo) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek sledujú z okna vrtuľníka kalamitné územia vo Vysokých Tatrách v Poprade 23. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Najhoršie kalamita postihla Západné Tatry, časť Chočských vrchov, zadnú oblasť Tichej doliny a miesta okolo Cesty slobody vo Vysokých Tatrách. "Je to nešťastie, musíme sa s tým však vysporiadať, keď sa prepília všetky turistické chodníky, tak sa život do Tatier vráti, život ide ďalej a musíme to riešiť," zhodnotil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko. Zatiaľ nedokázal odhadnúť, kedy sa turistické trasy na území národného parku podarí spriechodniť.

"Nepríjemné je, že 70 percent z kalamity sú zlomy a len 30 percent vývraty aj s koreňovým koláčom, ktoré by nám vedel ešte trochu konzervovať toto drevo. Minimálne 50 percent kalamity je rozptýlenej, takže spracovanie bude trošku komplikovanejšie," zhodnotil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek s tým, že v 5. stupni ochrany prírody sa nepočíta s odstraňovaním následkov veternej smršti. Rezort chce veľmi rýchlo zmapovať rozsah kalamity v rámci celého Slovenska, keďže sa blíži letné obdobie a škody by mohli ešte vyššie.

Najhoršia situácia s kalamitným drevom je podľa námestníka ŠL TANAP Mariána Šturcela okolo Vyšných Hágov, v jednotlivých dolinách Vysokých Tatier a lesníkov nepríjemne prekvapil aj stav v Tichej doline. "Mnohé chodníky sú nepriechodné, každý deň na ich uvoľnení pracujeme, sústreďujeme sa predovšetkým na štátne pozemky, letná turistická sezóna je predo dvermi," konštatoval. Zároveň dodal, že rozsah kalamity, čo sa počtu padnutých stromov týka, bol oveľa nižší ako v roku 2004. Situácia na turistických chodníkoch je však minimálne taká, ako bola pred takmer desiatimi rokmi.