Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na Kežmarskom hrade otvorili letnú sezónu

Na snímke členovia šermiarskej skupny Bojník z Bojníc pália z muškiet počas otvorenia letnej turistickej sezóny na Kežmarskom hrade v Kežmarku 11. mája 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Počas celého dňa je vstup do areálu zadarmo a okrem bežných prehliadok tu za symbolický poplatok návštevníkov sprevádzajú aj hradné dámy v kostýmoch.

Kežmarok 11. mája (TASR) – Kežmarský hrad dnes sprístupnili verejnosti a otvorili letnú sezónu. Aj napriek nie práve ideálnemu počasiu sa na hradnom nádvorí i v expozíciách Múzea v Kežmarku zišlo najskôr len niekoľko desiatok ľudí, no postupne pribúdali. Počas uplynulých dvoch víkendov otvorili brány pre turistov najprv na Ľubovnianskom hrade a po ňom bol sprístupnený aj Spišský hrad. Dnes prišiel na rad Kežmarský.

Podľa riaditeľky Múzea v Kežmarku Eriky Cintuľovej spomínané dva hrady tiež nemali ideálne počasie pri otvorení, preto nemôžu byť výnimkou ani oni. To ich však neodradilo a program nepresunuli do interiérov, ale hostí vítajú na nádvorí. Počas celého dňa je vstup do areálu zadarmo a okrem bežných prehliadok tu za symbolický poplatok návštevníkov sprevádzajú aj hradné dámy v kostýmoch.

Na snímke turisti obdivujú obrazy a starožitný nábytok v obrazárni Kežmarského hradu počas otvorenia letnej turistickej sezóny na Kežmarskom hrade v Kežmarku 11. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Počasie neovplyvnilo ani ďalší program. Sú pripravené ukážky remesiel, tvorivé dielne pre deti, jazda na koňoch, lukostreľba, maľovanie na tvár, sokoliar Majstra Vagana či folklórne súbory Magurák a Maguráčik. Divadlo A predsa ... zo Spišskej Belej odohrá hudobnú rozprávku Ako to bolo naozaj o Jankovi Hraškovi. Program by malo ukončiť literárne pásmo v hradnej kaplnke, ktoré začína okolo 17.00 h.

Novinkami počas letnej sezóny budú na Kežmarskom hrade nielen zrekonštruované priestory pri jeho vstupe, ale aj zreštaurované exponáty v niektorých expozíciách či zjednodušenie ich popisov. Na nádvorí hradu pribudne ďalšia hasičská striekačka. Novinkou je aj nový audiosprievodca a videosprievodca po meste Kežmarok. Kežmarský hrad ponúka momentálne 14 expozícií.