Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Kežmarok: Jubilejný ročník festivalu EĽRO je venovaný cechu súkenníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Organizátori pripravili aj niekoľko noviniek, zmenou napr. prejde aj slávnostné otvorenie podujatia, ktoré bolo v minulosti robené formou dobýjania hradieb.

Kežmarok 1. júla (TASR) – Podtatranské mesto Kežmarok bude v dňoch 10.–12. júla hostiť jubilejný 25. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). Zaregistrovaných je približne 200 remeselníkov a tento rok je podujatie venované spracovateľom textílií, čiže súkenníkom. Podľa primátora mesta a zároveň riaditeľa festivalu Jána Ferenčáka je tohtoročný program pripravený pre všetky generácie. „Deti sa môžu tešiť na rôzne atrakcie, pre mladých sú prichystané koncerty súčasných umelcov a staršia generácia si môže užiť vystúpenia folklórnych súborov,“ zdôraznil.

Organizátori pripravili aj niekoľko noviniek, zmenou napr. prejde aj slávnostné otvorenie podujatia, ktoré bolo v minulosti robené formou dobýjania hradieb. Tentoraz sa v rámci otvorenia bude konať humorne ladený historický výjav zo života remeselníkov z Kežmarku. „Prídu alegorické vozy, veľká skupina divadelníkov. Dostaneme sa do obdobia stredoveku, keď sa tu vyberalo aj mýto,“ uviedla dnes na tlačovej konferencii riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Barbora Kaprálová. Ďalšou z noviniek sú cechové scénky, ktoré sa budú konať na pódiu pri Bazilike sv. Kríža. Vďaka nim sa návštevníci dozvedia zaujímavosti zo života remeselníkov.

Cech súkenníkov, ktorým je tento rok EĽRO venované, vznikol v Kežmarku v roku 1475. V minulosti bolo spracovanie vlny jednou z priorít v regióne, a to z dôvodu, že ide o horskú oblasť a oviec tu bolo veľa. „Žiaľ, v súčasnosti je toto remeslo na ústupe,“ konštatovala riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová. Súčasťou festivalu bude aj výstava venovaná cechu súkenníkov, do ktorej sa napr. podarilo získať model valchovne, kde sa spracúvala vlna. Areál Kežmarského hradu bude už tradične patriť ukážkam historického šermu či historickej hudby, návštevníci sa môžu tešiť aj na sokoliarov, vešticu či bylinkárku. „Pripravená je aj rozprávka pre deti Ženský vtip a tradičná súčasť festivalu, večerné Krvavé dejiny,“ zdôraznila Cintulová s tým, že novinkou bude módna prehliadka dobových odevov, ktorých autorkou je Poľka Maria Molenda.

V rámci podujatia sa v Kežmarku objaví po prvý raz aj klietka hanby, ktorú umiestnia pri radnici. Zhotovili ju študenti z odboru kováč z tamojšej Strednej odbornej školy. „Bola zhotovená v renesančnom štýle a aj po festivale bude súčasťou nášho mesta. Budeme pre ňu hľadať vhodné umiestnenie, kde pre ňu vybudujeme pevný základ,“ doplnila Kaprálová.

Počas troch dní vystúpi na štyroch pódiách v centre mesta viac ako 20 folklórnych súborov zo Slovenska, susedných krajín, ale aj z Talianska, Srbska, Čiernej Hory a Bulharska. V prvý deň festivalu v piatok 10. júla večer sa návštevníkom predstaví Adam Ďurica, skupina Modus, v sobotu 11. júla zas Samuel Tomeček so skupinou Milujem Slovensko band a záver festivalu bude patriť skupine Desmod. Na festival sa budú môcť ľudia dopraviť v sobotu aj historickým parným vlakom. Ten bude premávať medzi mestami Svit, Poprad a Kežmarok. Tohtoročnou novinkou v rámci predaja vstupeniek sú identifikačné náramky, ktoré sú prenosné a návštevník tak bude môcť vďaka nim prichádzať a odchádzať. V minulosti slúžila ako lístok pohľadnica, keď však ľudia z areálu festivalu odišli, museli zaplatiť vstupné znovu.