Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Letné kino na hradnom nádvorí v Kežmarku bude opäť plné hostí

Ilustračná snímka Foto: TASR Oliver Ondráš

Tento rok sa diváci môžu tešiť na osem premietaní celovečerných filmov rôznych žánrov, pred ktorými budú už tradične uvedené aj krátke filmy najmä mladých študentov.

Kežmarok 26. júla (TASR) - Osem filmových večerov pod holým nebom, 12 krátkych predfilmov najmä mladých autorov, dve klubové premietania za účasti tvorcov a protagonistov, či celosvetová predpremiéra filmu. To sú základné charakteristiky šiesteho ročníka Letného kina na hradnom nádvorí, ktoré sa v Kežmarku uskutoční od soboty 30. júla do soboty 6. augusta.

Kežmarské kino a filmový klub Iskra Kežmarok aj tohto roku pripravili letné filmové podujatie, ktoré vlani lámalo divácke rekordy a počas desiatich večerov ho navštívilo vyše 1500 divákov. „Tentoraz sa diváci môžu tešiť na osem premietaní celovečerných filmov rôznych žánrov, pred ktorými budú už tradične uvedené aj krátke filmy najmä mladých študentov. Väčšina z nich príde svoje umelecké počiny divákom predstaviť i osobne,“ uviedol Boris Švirloch z filmového klubu Iskra Kežmarok.

Filmoví fanúšikovia uvidia americké komédie Magic Mike XXL a Griswoldovci, strašidelný horor Sinister, romantickú drámu Už teraz mi chýbaš, ale aj slovenský politický triler Kandidát či tohtoročný český filmový hit – tragikomédiu Teória tigra.

„V nedeľu 31. júla prídu česko-slovenský cestopisný dokument z Austrálie a juhovýchodnej Ázie Trabantom do konca dychu uviesť traja jeho predstavitelia a cestovatelia Marek Slobodník, Kristína Madajová a Marek Duranský,“ informoval Švirloch.

Letné kino v sobotu 6. augusta uzavrie slovenská i svetová predpremiéra nového dokumentárneho filmu režiséra Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom. „Film o najstaršej generácii tatranských horských nosičov, ktorá sa snaží o zachovanie tohto fyzicky i psychicky náročného remesla, na Kežmarskom hrade osobne uvedie nielen režisér, ale aj jeho protagonisti – legendárni nosiči Peter Petras, Ladislav Kulanga, Viktor Beránek a Ladislav Chudík,“ dodal Švirloch. Začiatok premietaní bude každý večer o 21.00 h.