Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V okrese Kežmarok vydali výstrahu pred prívalovou povodňou

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Voda z dažďov spôsobila v noci na dnes v okrese Kežmarok aj problémy na cestách.

Kežmarok 26. júla (TASR) – Lokálne povodne po silnom daždi postihli v piatok (25.7.) večer niekoľko obcí v kežmarskom okrese. V obciach Vlková, Malá a Veľká Franková, Slovenská Ves, Žakovce, Vrbov a Jezersko vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Prívalová voda zaplavila pivnice viacerých domov, záhrady či cesty.

V postihnutých obciach zasahovali od 19.16 h príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) spolu s miestnymi dobrovoľnými hasičmi. "Čerpali vodu zo suterénov rodinných domov, prečisťovali priepusty kanalizácie. Najhoršia situácia je v obci Vlková, kde bolo zasiahnutých asi 30 rodinných domov," uviedol dnes pre TASR operačný krajský dôstojník HaZZ v Prešove. V čerpaní vody budú hasiči pokračovať dnes po dohode s miestnou samosprávou.

Počas nočných výjazdov zasahovali 11 profesionálni hasiči z Kežmarku a Spišskej Starej Vsi do zhruba 3.00 h.

Voda z dažďov spôsobila v noci na dnes v okrese Kežmarok aj problémy na cestách. Podľa polície išlo hlavne o cestu 2/536 v úseku Vlková - Kežmarok, ktorá sa stala neprejazdnou.

Výstraha pred povodňou

V okrese Kežmarok očakávajú hydrológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) výrazný lokálny vzostup hladín vodných tokov, ako dôsledok očakávaných zrážok. Pre Kežmarský okres preto SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu 1. stupňa pred prívalovou povodňou.

Výstraha platí do dnešnej 22.00 h. SHMÚ na svojom webe upozorňuje, že výška hladín najmä na malých tokoch môže dosiahnuť, prípadne i prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity. Podľa odborníkov je pravdepodobné, že sa povodňové javy vyskytnú aj mimo tokov.

Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.

Zosuv pôdy

Prívalová voda následkom silného dažďa zaplavila v piatok (25.7.) večer veľkú časť dediny Vlková v Kežmarskom okrese. Povodeň zatopila desiatky rodinných domov, poškodila miestne komunikácie, spôsobila aj zosuvy pôdy zo svahov.

Krízový štáb v obci monitoruje škody, podľa starostu Petra Bendika zatopilo zhruba 30 rodinných domov, možno aj viac. "Dva mesiace sa dávala obec dokopy po májovej povodni, a za hodinu a pol dažďa to máme v podstate všetko nanovo," povedal dnes ráno pre TASR.

Pre prietrž mračien a stúpajúcu vodu v obci v piatok o 20.30 h vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Povodeň netrvala dlho, ale ostala po nej veľká spúšť. Škody zatiaľ podľa starostu ťažko odhadnúť, ukončené pritom ešte nebolo vyčíslenie škôd z májovej povodne. Voda povytŕhala asfalt, došlo k zosuvom pôdy, posúvali sa aj stĺpy elektrického vedenia.

"Toto tu nebolo od roku 2010. Aj teraz v máji to bolo veľmi zlé, bolo veľa práce, ale toto bol extrém," hovorí Bendik. K obetiam či zraneniam ľudí, našťastie, nedošlo.

Ľudia v dedine dnes odčerpávajú vodu zo zatopených pivníc, ťažká technika odpratáva nánosy bahna a zosuvy pôdy spred domov a z komunikácií.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v piatok večer v Kežmarskom okrese aj v obciach Malá a Veľká Franková, Slovenská Ves, Žakovce, Vrbov a Jezersko. Najhoršia situácia pre záplavy bola vo Vlkovej.

Cestu medzi Slovenskou Vsou a Spišskou Belou pre zosuvy uzavreli

Z dôvodu zosuvu pôdy na vozovku je úplne uzavretá cesta III. triedy medzi obcami Slovenská Ves a Spišská Belá v okrese Kežmarok. Obchádzku cez uličky obce Slovenská Ves riadi polícia. Informovalo o tom dnes operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného riaditeľstva v Prešove.