Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Kežmarský hrad bude hostiť konferenciu TEDx

Na snímke pohľad na nádvorie Kežmarského hradu. FOTO TASR/Oliver Ondráš

Cieľom konferencie je rozprúdiť diskusie na rôznorodé témy, vrátane netradičných riešení, environmentálnych a spoločenských otázok či vzdelávania.

Kežmarok 10. septembra (TASR) - Kežmarský hrad bude v sobotu 13. septembra už po druhý raz dejiskom svetoznámej konferencie TEDx s podtitulom Hlavomorňa na Kežmarskom hrade. "Na jedinečnom podujatí v našom regióne sa predstaví desať zaujímavých rečníkov, ľudí, ktorí dokážu svojimi príbehmi a príkladmi inšpirovať. Prednášky sú krátke a dynamické a ich cieľom je najmä vytvoriť priestor na zamyslenie sa a inšpiráciu a zároveň aktivizovať ľudí k činom," informoval Boris Švirloch z organizačného výboru podujatia.

Cieľom konferencie je podľa neho rozprúdiť živé diskusie na rôznorodé témy, vrátane netradičných riešení, výnimočných činov, kreativity, environmentálnych a spoločenských otázok, vzdelávania atď. TEDx má za úlohu docieliť aj efekt tzv. krížového opeľovania, teda umožniť ľuďom získať nečakanú inšpiráciu, nadviazať nové kontakty a podnietiť kreatívny prístup pri hľadaní nových riešení starých problémov.

"Záujemcovia o účasť na TEDx Kežmarok sa budú môcť na podujatie zaregistrovať priamo na internetovej stránke www.tedxkezmarok.sk. Niekoľko zaujímavých sprievodných aktivít bude prebiehať aj na hradnom nádvorí, ktoré bude voľne prístupné všetkým návštevníkom hradu. Chýbať nebudú stánky organizácií, občianskych združení a aktivít, čitáreň obľúbeného kežmarského kníhkupectva či niekoľko zaujímavých ľudí s ich nevšednými koníčkami," dodal Švirloch. Prvý ročník TEDx Kežmarok sa uskutočnil v priestoroch hradu v júni minulého roka a jeho návštevníci si mohli vypočuť inšpiratívne príspevky desiatich zaujímavých osobností. Inak tomu nebude ani teraz.

"Prídu medzi nás doktor Dodo Cikaj a sestrička Skúmavka, klauni z občianskeho združenia Červený nos, ale aj Dana Iliašová-Mazalová, ktorá sa okrem výtvarného umenia venuje aj hudbe a je autorkou projektu Súkromný koncert, v rámci ktorého navštevovala domácnosti a koncertovala priamo v obývačkách. Ďalším z rečníkov je Renáta Kaščáková, ktorá viac ako desať rokov pracuje v samospráve mesta Trenčín a v súčasnosti koordinuje projekt participatívneho urbanistického plánovania Trenčín si Ty," vymenoval Švirloch. Návštevníkom sa prihovorí aj Gabriel Kocák, ktorý sa z pomocníka v bavorskej reštaurácii prepracoval až do kuchýň michellinovských reštaurácií. Michal Kravčík, ktorý presadzuje a podporuje agendu Voda pre ozdravenie klímy, bude ďalším rečníkom.

"Nasledujú Pavlína Morháčová, ktorá sa od roku 2010 venuje projektu alternatívnej mapy Bratislavy i Pavel Petrovič, ktorý sa podieľa na projekte First Lego League. Ide o najväčšiu robotickú súťaž pre mladých vo veku od 10 do 16 rokov. Ďalším z rečníkov je Tomáš Rafa, ktorý sa vo svojich videách programovo zaoberá vyostrenými politicko-spoločenskými témami. V neposlednom rade vystúpi na TEDx aj Miro Relovský, motoristický nadšenec z Kežmarku, ktorý dnes pracuje pre firmu poskytujúcu servis továrenským tímom Ford v motoristickom kolotoči rallye podujatí a svetových rallye sérií," priblížil Švirloch. Desiatku rečníkov uzatvára Michal Smetanka, ktorý sa venuje etnomuzikológii, kompozícii, výrobe hudobných nástrojov a hudobnej interpretácii.

TED (Technology, Entertainment, Design) je nezisková organizácia oddaná podpore myšlienok hodných šírenia. Výročná konferencia TED existuje od roku 1984 a každoročne pozýva popredných svetových mysliteľov a realizátorov, aby predniesli svoj 6- až 18-minútový príhovor. Formát TEDx je nezávislé podujatie, prostredníctvom ktorého môžu organizátori usporiadať konferenciu v ktorejkoľvek krajine a meste sveta. "TEDx nie je už len svetovým fenoménom, ale úspešne sa adaptoval aj vo viacerých slovenských mestách, medzi ktorými už druhý rok za sebou nechýba ani Kežmarok," uzavrel Švirloch.