Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Budúceho prezidenta Andreja Kisku prijal primátor Anton Danko

Na snímke nastupujúci prezident SR Andrej Kiska (vľavo) a primátor Popradu Anton Danko pózujú fotografom počas slávnostného prijatia na Mestskom úrade v Poprade 22. apríla 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Anton Danko dnes slávnostne prijal v Poprade budúceho prezidenta a zároveň Popradčana Andreja Kisku.

Poprad 22. apríla (TASR) – Na Mestskom úrade (MsÚ) v Poprade dnes primátor Anton Danko slávnostne prijal budúceho prezidenta a zároveň Popradčana Andreja Kisku. "Je pre nás veľkou cťou, že aj v čase, keď má veľa povinností, prijal pozvanie svojho rodného mesta na toto oficiálne a zároveň neformálne stretnutie. Chcel by som mu zapriať pri výkone tohto mandátu hlavne veľa síl a úspechov," povedal vo svojom príhovore Danko.

Nedávno skončená priama voľba prezidenta podľa neho dokázala potlačiť doterajší vplyv všetkých politických strán a potvrdila tak svoj význam a silu občianskeho postoja. "Som presvedčený, že táto pre Slovensko mimoriadna voľba má výrazné predpoklady významne prispieť k transformácii našej spoločnosti a k upokojeniu dlhodobo polarizovanej politickej scény," konštatoval Danko s tým, že istá neskúsenosť v oblasti správy vecí verejných, ktorú aj on sám na začiatku považoval za slabé miesto prezidentského kandidáta spod Tatier, môže byť v konečnom dôsledku jeho výhodou.

"Návrat pod Tatry bol veľmi príjemný, Poprad je moje rodné mesto a každý návrat je jeden krásny a príjemný pocit, som hrdý na svoje rodné mesto. Budem teraz na striedačku medzi Popradom a Bratislavou, kým sa veci a naše rodinné pôsobenie neusadí na istú dobu v Bratislave," uviedol pre novinárov Kiska s tým, že do Popradu sa bude vracať často, keďže tu má rodičov, brata a množstvo priateľov.



Kiska prišiel bez väčšej ochranky

Na snímke nastupujúci prezident SR Andrej Kiska (vpravo) nasadá v doprovode ochrankára do limuzíny po skončení slávnostného prijatia na Mestskom úrade v Poprade 22. apríla 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Kiska prišiel na MsÚ bez väčšej ochranky iba s jedným človekom, ktorý sa stará o jeho bezpečnosť, keďže sa podľa vlastných slov doma cíti bezpečne a dobre a nevidí dôvod, prečo by nemohol kráčať sám po ulici.

"Zvykám si na to, že už nikdy viac-menej nebudem sám, je to zmena, nikdy som v takejto situácii nebol, ale beriem to ako súčasť funkcie, do ktorej som sa dostal," konštatoval Kiska. Podľa jeho slov si na novú situáciu pomaly zvykajú aj jeho rodinní príslušníci, čo nie je vždy jednoduché, keďže najmä jeho manželka sa chce v prvom rade venovať ich malým deťom.



Kiska: Chcel by som sa stretávať s občanmi každého mesta

Budúci prezident je pripravený pomôcť rodnému mestu, ak to bude len trochu možné. "Chcel by som sa stretávať s občanmi každého mesta počas svojho pôsobenia a s obyvateľmi rodného mesta o to viac," dodal Kiska. Zároveň nevylúčil, že si v Poprade otvorí vysunuté pracovisko, podobne, ako mal bývalý prezident Rudolf Schuster v Košiciach. To by veľmi uvítal aj súčasný primátor podtatranskej metropoly. "Prajem si, aby nezabudol na svoje rodné mesto, na to kde vyrastal, a aby tomuto mestu aj niečo splatil," povedal Danko. Trému pred budúcim prezidentom nemal, keďže sú blízki priatelia, dodal.

Obyvatelia Popradu budúcemu prezidentovi často gratulujú na ulici, vítajú, že sa stal prvým nepolitickým prezidentom a prajú mu veľa šťastia. Niektorí sa ho pýtajú, či on je "ten z tých billboardov". "Niekedy je to vtipné, ale na tých miestach, kde sa bežne zdržiavam, ma spoznávajú a sú to úsmevné stretnutia plné príjemnej a dobrej nálady," uzavrel Kiska.

Prezidentská kancelária Andrejovi Kiskovi stále nepotvrdila stretnutie

Prezidentská kancelária stále nepotvrdila Andrejovi Kiskovi termín stretnutia s prezidentom Ivanom Gašparovičom. "Termín som zatiaľ stále nedostal, našu požiadavku sme poslali ešte pred dvoma týždňami, zatiaľ odpoveď nie je a očakávame, kedy dostaneme termín stretnutia s prezidentom," uviedol dnes v Poprade Kiska s tým, že by uvítal, keby sa rokovanie uskutočnilo čo najskôr.

Nevylúčil, že sa stretne osobne pred svojou inauguráciou aj s ďalšími ústavnými činiteľmi, napr. predsedom vlády, či predsedom parlamentu, zatiaľ však on osobne nič také neinicioval. "Prezident musí spájať a musí sa stretávať a ja som pripravený a veľmi rád sa stretnem s každým ústavným činiteľom," zdôraznil budúci prezident.

Kiska sa momentálne sústredí aj na vytvorenie si prezidentského tímu, zatiaľ ho však bližšie špecifikovať nechcel. "Máme pred sebou ešte osem týždňov, takže poprosím, dajte mi trošku času, keď bude tím kompletný, určite ho predstavím," ubezpečil.

Bol by veľmi rád, keby mal prezidentský úrad po jeho nástupe do funkcie kontinuitu, a tá je podľa neho predovšetkým o ľuďoch. "Je tam skoro sto zamestnancov a ja sa teším na spoluprácu s nimi," dodal Kiska s tým, že sa chce osobne stretnúť s každým jedným pracovníkom prezidentskej kancelárie a zároveň sa pripravovať na inauguráciu. "Chcem, aby inaugurácia bola naozaj slávnostnou udalosťou, ktorá ukáže, že som prezidentom, ktorý vchádza do svojej funkcie kvôli ľuďom a chce sa za nich postaviť," uzavrel Kiska.
.